Ukrudt i plæne og blomsterbede

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Plænen er nu smuk og helt fri for ukrudt. Plænen er nu smuk og helt fri for ukrudt. Foto: Aage Krogsdam.

MÆLKEBØTTE: For fem år siden, da vi anlagde vores helt nye have besluttede, vi at benytte rullegræs til plænen, der kun er på cirka 120 kvadratmeter.

bellis-have-ukrudtPlænen har været næsten ukrudtsfri de første år, men nu begynder mælkebøtter og gul kløver at holde deres indtog på græsplænen. Da vi ikke ønsker at bruge sprøjtemidler i plænen, har der kun været en vej til at fjerne ukrudtet, nemlig det hårde arbejde med brug af et mælkebøttejern.

Med dette jern kan du få pæleroden med op, og det samme er tilfældet med gul kløver. Det tog en lille time at rense plænen, men nu er den flot igen.

Ukrudt eller ej

Det er naturligvis et spørgsmål om temperament, om man vil have en helt ren plæne, eller om der skal være ukrudtsplanter i plænen.

Nogle haveejere synes, at den kun bliver kønnere af lidt bellis, ærenpris, mælkebøtter, gul kløver og mos. Mens andre synes, at græsplæne kun skal bestå af græs og ikke andet.

Hvis du passer græsplænen godt med gødning og kalk, kan græsset bedre klare sig i konkurrencen med ukrudt og mos. Det er også vigtigt at klippe græsset, så det hverken er for langt eller for kort. 3-4 cm er normalt en passende højde.

Sprøjtemidler

Nogen orker ikke det hårde arbejde med et mælkebøttejern, men foretrække at bruge sprøjtemidler til at bekæmpe ukrudtet i bedene og plænen.

bed-have-ukrudtDet er af hensyn til miljøet og grundvandet ikke en god idé. Men vælger du alligevel den fremgangsmåde, så tal med din planteskole om de midler, som hjælper, og som samtidig er mest skånsomme mod miljøet i haven.

Men det er jo ikke alene i græsplænen, at du har ukrudt. De fleste haveejere kæmper stort set hele foråret og sommeren med ukrudt i både i urtehave og blomsterbede.

Skvalderkål

En af de planter, som breder sig utroligt hurtigt, er skvalderkål, og det nytter ikke, at du blot river toppe af planten.

Den har et omfattende rådnet, og den bedste måde er at grave jorden igennem med en greb og fjerne hele rodnettet, ellers får du aldrig fjernet skvalderkål fra din grund.

skvalderkaal-ukrudt-haveSkvalderkål, mælkebøtte, padderokke, græs, agersnerle og bellis er alle flerårige ukrudtsplanter, som de fleste har i deres have.

Rødderne skal væk for at stoppe dem i plænen, blomsterbede og urtehave. Hvorimod du kan fjerne etårige ukrudtsplanter ved at hakke bedene igennem med et hakkejern, mens ukrudtet er småt.

Ukrudtsdug og flis

Et par andre tips til at undgå ukrudt i din have er at lægge en ukrudtsdug, hvor det er muligt. Et andet tips er at bruge træ- eller barkflis til at lægge mellem blomsterne.

Men afhængig af størrelsen af dine blomsterbede, kræver det en del flis, idet du skal bruge mindst 10 centimeter flis for at stoppe ukrudts vækst.

Hvad enten du bruger dug eller flis, skal du huske at fjerne så meget af ukrudtet og dets rødder, inden du lægger dug og flis.

En mindre tidskrævende metode til at holde ukrudtet væk fra dine blomsterbede er bunddække. Der findes flere forskellige bunddækningsplanter, og hvis du først får dem i gang, så skal de nok sørge for at ukrudtet ikke får lys og luft, og så kvæles det simpelthen.

God arbejdslyst i have.

Senest ændret Tirsdag, 30 juni 2015 17:08

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.