Høst af bær og frugt i haven

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Rønnebær giver den dejligste snaps, man kan varme sig ved til vinter. Rønnebær giver den dejligste snaps, man kan varme sig ved til vinter. Foto: Aage Krogsdam.

SEN HØST: November måned er absolut sidste frist, hvis man skal høste bær og frugt og samle frø fra egen have til forårets såning.

I første omgang kan man prøve at samle frø fra tagetes, stedmoder, latyrus, petunia og snerler for blot at nævne nogle planter. De er nemlig lette at få til at spire.

Snaps af rønnebær

Men også de dejlig rønnebær er nu klar, hvis man vil lave rønnebærsnaps. Det varmer i en kold vinter.

Snapsen kan gemmes til en dag, hvor man har brug for lidt varme og en smag af sensommer og efterår. Foran pejsen er det livgivende for de fleste.

Frø til såning

De frø, man vil bruge til såning til foråret, skal være tørre, når man samler dem. De skal nemlig være tørre for at kunne holde vinteren over i et frostfrit rum.

Til foråret kan man så sysle med at så og fremavle dine egne forårsblomster. Det er en stor glæde, og så sparer man penge til indkøb af dyre frø.

Dahalia skal op

Geoginere eller dahliaerne skal også tages op, inden frosten sætter ind. Knoldene skal tørres, og ligesom frøene skal georgine-knoldene anbringes tørt og frostfrit vinteren over.
Har man pelargonier, kan man holde liv i nogle arter, hvis de ellers står tørt og lunt.

Æbler

I frugthaven har mange sikkert æbler, og de skal plukkes nu, hvis de ikke skal gå til spilde.

I første omgang anbringes de i kasser på et tørt sted udendørs, fordi så længe det ikke er frostvejr, har æblerne bedst af at blive stillet i frisk luft.

Det holder dem friske og modningen sker langsommere i køligt vejr. Men husk at de skal ind i frostfrit rum, så snart der er udsigt til nattefrost.

Hindbærrene er også slut for i år. Høstmængden har været enorm helt frem til slutningen af oktober.

Beskæring

De skønne bær er efterhånden, som de blev høstet, anbragt i fryserne, og er nu brugbare til mange retter i vinterens løb.

Her i november skal man skære toppen af planterne, således at planten kun er cirka 20 cm høj. Planterne skyder igen til foråret. I drivhuset skal man også fjerne blade og overflødige stængler fra dine vindruer, så planten er klar til at gå i dvale inden vinteren.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.