Sofiero Slot fylder 150 år

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Sofiero Slot og Dronning Ingrid har fælles historie. Sofiero Slot og Dronning Ingrid har fælles historie. Foto: VisitSweden.

SVERIGE: Den dejlige park med slottet Sofiero på den anden side af Øresund lige nord for Helsingborg er et meget populært udflugtsmål ikke alene for svenskerne, men også for danskerne.

I denne sommer bliver der ekstra meget se på det spændende slot, som er den svenske kongefamilie tidligere sommerslot.

Dronning Ingrid og Sofiero

Den senere danske Dronning Ingrid kom her meget i sin barn- og ungdom, og hun elskede stedet med dets flotte beliggenhed og skønne park og blomster. Sofiero i kan i øvrigt til sommer holde 150 års fødselsdag.

Begivenheden fejres med blandt andet en stor jubilæumsudstilling i de tidligere private saloner på slottet. Udstillingen tager den besøgende med på en rejse gennem seks generationer af kongelig tilstedeværelse. En række kunstværker fra poesi over malerier og sølvdesign til tekstilkunst udstilles.

Kongelig leg i haven

Desuden en del kongelige autografer fra blandt andre Oscar II, Sigvard Bernadotte og Dronning Margrethe II af Danmark.
Det hele startede i 1866, da den svenske Kronprins Oscar og hans kone Sophie af Nassau for første gang tilbragte deres sommerferie på Sofiero.

Her kunne alle slappe af i en rig naturskønhed med udsigt over skovklædte kløfter, Øresund og Danmark lige overfor.

Sofiero var Dronning Ingrids svenske sommerparadis igennem utallige år. Som barn elskede Dronning Ingrid slot og park, og ved et besøg på slottet er det sjovt for store og små at se hendes helt eget legeområde med et stort fint legehus, som ligger smukt placeret i slotsparken.

Sveriges kongepar byder til fødselsdag

Fødselsdags arrangementerne skydes i gang af det nuværende svenske kongepar Kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia, den 6. juni.

-Vi glæder os til at vise de formentlig mange gæster fra nær og fjern i anledning af jubilæet. Vi er stolte over, at vi har fået lov at låne så mange værker af forskellige kongelige repræsentanter. Det er sandsynligvis første gang at en sådan udstilling vises, siger Annika Malmgren, direktør for Sofiero.

Kong Carl XVI Gustaf og Dronning Silvia indvier på selve jubilæumsåbningsdagen en helt ny attraktion på slottet. Det er en 2000 kvadratmeter stor jubilæumshave tegnet af landskabsarkitekt Mona Wembling. Haven, som bliver en fast del af parken, har til formål at invitere til både rekreation og inspiration.

Rododendroner blomstrer

I maj og juni måneder kan de besøgende som sædvanlig glæde sig over parkens verdensberømte rododendronbuske som står i fuld flor i alle regnbuens farver.

Og midt i denne pragt af farver får besøgende mulighed for at se et vandreteater, når Helsingborgs Stadsteater i samarbejde med Sommerteater Krapperup viser William Shakespeares Sofiero. Der er åbent fra 15. april – 18. september i tidsrummet fra klokken 10 til 18. I perioden fra 1. januar til 14 april og fra 19. september til 31. december er parken åben fra kl. 10 til 16, mens slot og udstillinger er lukket i ovennævnte perioder.

Se mere på: www.sofiero.se og www.visitsweden.com.

Senest ændret Mandag, 18 april 2016 18:33

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.