Bekæmp myrer uden kemi i haven

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)
Myrer kan være irriterende, men de er også nyttedyr. Myrer kan være irriterende, men de er også nyttedyr. Foto: Aage Krogsdam.

SÅDAN BEMÆMPER DU MYRER: I øjeblikket er der rigtigt gang i haven. Vi planter, vi luger for ukrudt, og vi slår græs og sysler med mange ting. Og midt i al glæden ved havearbejdets søde liv støder vi på irriterende myrer langs husets fundament og i belægningsstenene eller fliserne på terrassen og i indkørslen.

Men inden du går for drastisk til værks med bekæmpelse af myrerne, skal du lige være opmærksom på, at myrerene faktisk er nyttedyr i din have.

Myrer er rovdyr

Myrerne er nemlig et rovdyr, som æder små skadedyr og beskytter planterne imod insekter. De bruger deres kraftige kindbarker og gift (myresyre) fra deres kirtler til at dræbe deres insektbytte.

Ellers spiser de honningdug fra bladlus eller nektar og saft fra planter - og så går de efter alt sødt i dit hjem eksempelvis syletøj, bolcher, sukker, rester af sodavand eller lignende.

De har en fantastisk lugtesans og kan lugte søde sager på op til 700 meters afstand.

myretue-have-myrerMyrer og bladlus

Du skal også være opmærksom på, at myrer og bladlus lever i en slags symbiose med hinanden, idet myrerne beskytter bladlusene mod at de får lov til at malke overskydende sukker ud af bladlusene.

Ved at stryge en bladlus over ryggen med sine antenner udskiller lusene med det samme et tyndt lag honning, som myren drikker.

Den sorte havemyre

Det er den sorte havemyre, som er den mest almindelige. Det er den du skal prøve at bekæmpe, hvis du ser en hel motorvej af myrer langs hussoklen eller over fliserne på vej mod en revne i soklen.

Det er i soklen eller under belægningsstenen/fliserne, at myrerne har deres bo. Det viser sig typisk ved, at der på fliserne opstår små sandbunker, som de flittige myrer smider ud fra belægningsstene for at gøre plads til deres bo, hvor de kan lægge æg.

Det er her i forårsmånederne, at vi ser flest myrer, fordi senere på sommeren bliver myrerne udendørs for at finde mad, idet temperaturen udendørs er høj nok til deres udendørsliv.

Myrer er fantastiske fyre

Myrer bruger duftstoffer som kommunikationsmiddel, og de har en meget veludviklet og følsom lugtesans. De er faktisk ret fantastike. Duftstoffet benytter de også, så de kan finde hjem til boet igen efter at de har været på fødejagt. Jo, de kan lidt af hvert de små fyre.

På grund af deres følsomme lugtesans, kan du måske bekæmpe dem ved at udlægge kaffegrums, vaskepulver, kanel, eller revet muskatnød. Det hjælper nogle gange. Du kan også benytte kogende vand, som slår myrerne ihjel eller bruge myrelokkedåser.

Og så er der naturligvis myrepulver. Men disse giftstoffer skader også andre insekter på din grund, og det kan være insekter som er nyttedyr. Derfor frarådes brug af gift. Gift forsvinder ikke igen, men bliver i fødekæden.

Havedam og foderbræt

Myrers naturlige fjender er blandet andet padder og småfugle. Det er derfor en god idé at gøre haven attraktiv for myrenes fjender. Faktisk er det noget mere intelligent end brug af kemi i haven.

Det er blandt andet en god idé at have en havedam, som vi har hos os, ligesom en masse småfugle i haven er et godt aktiv. Du får fugle i haven ved at opsætte et foderbræt.

Et myresamfund består typisk af 5.-10.000 myrer. Der findes over 12.000 myrearter i verden, hvor det anslås at der findes tre trillioner myrer.

Så selv om de er små, så opvejes de af deres antal. God jagt - uden kemi.

Senest ændret Lørdag, 28 maj 2016 07:30

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.