Pas på skimmelsvamp i huset

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Hurtig udtørring efter vandskader minimerer risikoen for skimmelsvamp. Hurtig udtørring efter vandskader minimerer risikoen for skimmelsvamp. Foto: OBH-Gruppen.

VANDSKADER: I en tid med global opvarmning og klimaændringer bliver vi hyppigere og hyppigere vidne til høj vandstand, og dermed oversvømmelser i vores lavtliggende huse i kystområder.

I forbindelse med disse oversvømmelser er risikoen for, at der opstår skimmelsvamp stor.

Det skal man være meget opmærksom på, når der kommer vand ind i huset og oversvømmer kældre, og hvis man er meget uheldig også stuer og køkken, for fugtens følgesvend er skimmelsvampen.

LÆS OGSÅ: Når taget trænger

skimmelsvamp-hus-bolig-svampHurtig indsats mod skimmelsvamp

Når man får vand ind i sit hus, er det vigtigt, at man reagerer hurtigt.

- Der dannes nemlig overraskende hurtigt skimmelsvamp i bygningen, og derfor skal husejeren hurtigt gå i gang med affugtningen af de ting i bygningskonstruktionen, hvor der har stået vand, fortæller fagleder Bjarne Pustelnik, som har ansvar for bygningsundersøgelser hos OBH-Gruppen Rådgivende Ingeniører.

Der går typisk kun 1-2 uger, før skimmelsvampen har udviklet sig, men følgeskaderne kan minimeres, hvis man undgår fugtfølsomme materialer i kælderen.

Ingen organiske materialer i kælder

De senere års klimaforandringer har blandt andet betydet, at Forsikringsselskaberne har skærpet deres krav til bygningsejerne. Ejer man derfor et hus eller et sommerhus, bør man derfor være særlig opmærksom på at få fjernet organisk materiale fra kælderen, for de fleste forsikringer dækker ikke skader på organiske materialer placeret i kældre og lavere bygningsområder under terræn.

Hurtig udtørring af boligen

I det hele taget er det meget vigtigt, at man hurtigst muligt får fjernet vandet i bygningen og sat en udtørring i gang. Samtidig bør forsikringsselskabet orienteres om skaden, for at få gode råd og få anmeldt skaden.

Man kan også henvende sig til et rådgivende ingeniørfirma som OBH-Gruppen, der har speciale i fugt, skimmelsvamp og indeklima.

Syn og lugt af skimmelsvamp

Plamager eller en farvet koloni på et opfugtet materiale kan være tegn på skimmelsvamp. Der kan desuden være en skjult vandskade, og så kan man ikke se skimmelsvampen. Hvis svampen er i aktiv vækst, vil den ofte afgive nogle lugtstoffer, som man bliver generet af.

- Tørrer det ud, begynder det at afgive sporer til luften, som nogen mennesker bliver syge af. Sporer fra skimmelsvamp kan komme både fra synlige og skjulte vækstområder, for eksempel under et gulv, siger Mads Peacock fra OBH-Gruppen.

Hvis man har mistanke om skimmelsvamp, bør man få taget prøver i huset med det samme for at få vished for, om skimmelsvampene findes i huset eller ej.

Senest ændret Tirsdag, 17 januar 2017 18:48

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.