Sådan undgår du klædemøl i tøj

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Den lille larve bliver til en voksen klædemøl. Men først spiser den dit tøj og tekstil. Den lille larve bliver til en voksen klædemøl. Men først spiser den dit tøj og tekstil. Foto: A Green Way.

KLÆDEMØL: I moderne huse trives klædemøl rigtig godt, og ofte opdager vi dem for sent lang tid efter, at de har lavet huller i vores tøj og tekstil. Men det er muligt at forhindre et decideret angreb ved brug af et simpelt, men effektivt hjælpemiddel, nemlig en klædemølfælde.

Denne fælde er helt lugtfri i modsætning til de gammeldags mølkugler, og fælden er fri for insektgifte.

Miljøstyrelsen anbefaler i deres Bekæmp-app at bruge klædemølfælder i skabe og skuffer som et forebyggende hjælpemiddel mod klædemøl.

klaedemoel-moel-skadedyrFang møl før de går i tøjet

Fælden kan fortælle dig, hvis du har møl i hjemmet, og gør det derfor muligt, at behandle hurtigt og uden brug af giftstoffer, inden problemet spreder sig.

Klædemølfælden indeholder et duftferomon, der tiltrækker og fanger både klæde- og pelsmøl. Da der ikke er insektgifte i fælden, kan den anvendes overalt i boligen.

- Fælden fungerer på en måde som et personligt vagtværn i dit hjem. Det betyder, at du kan agere hurtigt og i mange tilfælde undgå brugen af insektgifte i skabe og skuffer, fortæller Anna Højbjerg, der er produktansvarlig for A Green Way, der forhandler den lille fælde.

LÆS OGSÅ: Til grøn kamp mod skadedyr

Lille og vågen klædemøl

En klædemøl gennemgår fire stadier i sit liv: æg, larve, puppe og voksent møl. De voksne møl er 5-8 millimeter lange, stråfarvede har brunlige vinger og lægger æg i tekstiler, og det er her problemet opstår.

Mens larverne er 7-9 millimeter lange, råhvide med brunt hoved, laver de spind og bider masser af huller i tøj og øvrige tekstiler.

Larverne forpupper sig, når de er færdige med at æde, og gemmer sig gerne i revner og sprækker, hvor de er svære at opdage.

Forebyggelse af møl i dine tekstiler

Husk at tømme skabe og skuffer for indhold. Støvsug skabets indhold, hele skabet og alle skuffer. Husk desuden at være grundig i hjørner, revner og sprækker, hvor æg, larver og pupper nemt kan gemme sig.

Er det vanskeligt at komme ned i revner og sprækker med støvsugeren, så brug en blød børste med lange hår.

Tøj, der kan tåle høje temperaturer, vaskes ved minimum 55 grader og tørres efterfølgende i tørretumbleren.

Frys tøjet fri for møl

Tøj, der ikke kan tåle høje temperaturer, kan fryses ved minimum minus 18 grader i 2-3 dage. Kemisk rensning af sarte tekstiler fjerner desuden alle møl, larver, æg og pupper.

Poser, kurve og andet, der opbevares i skabene, kan også indeholde møl. Derfor skal disse også behandles.

Miljøstyrelsen anbefaler i øvrigt, at man ikke bruger insektgifte på beklædningsdele og der, hvor disse opbevares.

Forebyggelse af møl

Det bedste, man kan gøre, er imidlertid som altid god forebyggelse. Det gør man ved at altid at have en klædemølfælde stående i skabet.

Den afslører hurtigt om møllene er på vej ind i hjemmet, og giver dig mulighed for at gøre noget ved problemet, før det spreder sig.

Klædemølfælder kan købes flere steder på nettet, men også i blandt andet Matas og Helsam. God jagt.

Senest ændret Søndag, 08 januar 2017 07:28

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.