Beskæring af frugttræer

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Beskæring i haven kræver godt tøj, og man skal have øje for sikkerheden. Beskæring i haven kræver godt tøj, og man skal have øje for sikkerheden. Foto: Engelbert Strauss.

HAVEARBEJDE: I det relative milde vejr kribler de i mange havejeres fingre. Haveejerne vil gerne ud og i gang med et eller andet i haven.

Hvis du af en eller anden grund ikke fik beskåret dine frugttræer i sommer eller efterårsmånederne, kan du dog gøre det nu.

LÆS OGSÅ: Skånes bedste bær i haven

Specielt hvis man vil ændre drastisk på frugttræernes udseende, er det bedst at gøre det om vinteren. Her er træets grenstruktur blotlagt, og man kan derfor tydeligt se, hvor beskæringen skal foregå.

Beskæring om sommeren

Men ellers er det bedst for de fleste frugttræer at de bliver beskåret om sommeren eller efteråret, selvom æble- og pæretræer kan beskæres hele året rundt.

Beskæring af frugttræer sikrer, at der kommer lys og luft ned i kronen på træet. Samtidig sikrer beskæringen en fornyelse af kronen, hvilket holder frugtsætningen på et højt niveau. Sidst men ikke mindst er der æstetiske årsager til beskæring, nemlig at træet holder en pæn og harmonisk form.

Der er altså mange årsager til, at beskæring af frugttræer foretages. Men det er imidlertid vigtigt at understrege, at beskæring ikke er nødvendigt.

Sunde frugter

Når man beskære sine frugttræer er det for blandt andet at sikre træets vitalitet, men også for at sikre en sund frugtsætning og en pæn form. Neden for kommer nogle gode råd, når man skal i gang med beskæringen.

Det er altid en god idé at beskær frugttræet ved udplantning således at kun halvdelen af krongrenene sidder tilbage.

Det kræver dog at træet har en vis størrelse, fordi helt unge frugttræer bør ikke beskæres i de første par leveår. Generelt kan man sige at det er bedst ikke at beskære for meget for at skåne træet.

Beskær nede fra og op

Når man går i gang med at skære, skal det være lige uden for grenkraven, hvor grenen udspringer fra stammen. Man skal beskære nede fra og op, så blive frugttræet ikke så højt.

Mange er tilbøjelige til at klippe oppefra og ned. Gør man det vil man opleve, at træer danner massevis af nye skud i toppen.

Godt grej og udstyr til de ofte ikke-ufarlige beskærings opgaver er vigtige. På en side som Engelbert Strauss kan man finde et godt udsnit i tøj, fodtøj og tilbehør til havearbejde og andre grønne områder. Det er vigtigt med udstyr, der beskytter, for man kan ikke understrege nok, at beskæringsopgaver såvel som andre typer arbejde i haven, kan være farlige.

Husk at fjerne grene, der skygger meget for at sikre, at så mange frugter som muligt får nok lys og sol. Det er vigtigt, at man hverken beskærer frugttræer for meget eller for lidt. Træer, der er blevet for hårdt beskåret, vil ikke sætte frugter, mens træer, der er blevet beskåret for lidt, vil danne frugter af lav kvalitet.

Udtynding af træer

Et andet tips, som ikke har noget med selve beskæringen at gøre er udtydning. Denne udtynding foretages efter at træet har sat frugter i de tidlige forårsmåneder. Denne øvelse betyder at de tilbageværende frugter bliver større og mere velsmagende.

Denne udtynding skal have cirka 10 centimeter mellem frugterne og der skal være op til ti blade per frugt som en tommelfingerregel.

Dog således at der skal være lige mange blade og frugter på træet. Bladene producerer nemlig sukker, som frugterne skal bruge for at få deres dejlige, søde smag.

Nippe frugterne

Derfor er det vigtigt, at der ikke er for mange frugter i forhold til blade. Udtyndingen foregår ganske enkelt ved at nippe frugterne nænsomt af med fingrene.

Man kan også bruge en saks, hvis man er bange for at skade træet ved at rykke frugterne af. Det er en god idé at ryste træets grene først og dermed lade eventuelle syge og dårlige frugter falde af. Derefter fjernes de mindste frugter.

Blomme- og kirsebærtræ må kun beskæres, når de bærer blade. Nogle synes, det er lettest at beskære i sensommeren, når frugterne er høstet. På det tidspunkt har man nemlig frisk i erindringen, hvor på træet det var mest svært at komme til og ved derfor, hvor det er nødvendigt at beskære.

spart

Senest ændret Mandag, 06 februar 2017 19:15

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.