Forår og solstrejf i haven

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Foråret så sagte kommer. Haven og naturen vågner nu. Foråret så sagte kommer. Haven og naturen vågner nu. Foto: Aage Krogsdam.

AAGES HAVE: Foråret er lige om hjørnet, og det ses allerede i haven. Ved fuglefoderbrættet har vi her i vinter set op til 25 forskellige arter og mange har travlt nu med at planlægge deres kommende ynglesæson.

Blandt de mest farvestrålende gæster ved foderbrættet er dompappen, hvor hannen med dens røde bryst er en fryd for øjet. Men også den lidt mindre stillids er flot i sin farvedragt.

Udover disse to farvespecialister ses også, kernebider, grønirisk, bogfinke, kvækerfinke, musvitter og blåmejse med nogle utrolig flotte farver.

Naturen vågner til forår

Mange af fuglene gør kur til hinanden, og musvitterne har været omkring redekasserne for at tage en evtuel kommende "lejlighed" i besiddelse.

I mosen - seks meter fra vores grund - er ænderne tilbage og parringslegene i fuld gang. Blishøneparret er her også, og for et par dage siden var grågåsparret her for at se forholdene an, inden de beslutter sig for at slå sig ned og yngle i mosen.

Jo, der er gang i de spæde forårsaktiviteter, når det gælder dyrelivet. Og i planteriget er der også forårsfornemmelser.

have-forårErantisser og vintergækker skyder op

Erantisserne har blomstret i snart 14 dage, og det samme er tilfældet med vintergækker, og krokusserne står også i deres gule, blå og hvide farver og hygger sig i solen. De andre løgplanter som påske, pinseliljer og tulipaner er i fuldt gro over jorden.

Græsplænen er allerede grøn, og i denne uge giver jeg den engang gødning, så den har lidt til væksten. Der skal ikke så meget til før at det hjælper på væksten, og samtidig får man en flot græsplæne.

Når der gives gødning gror græsset hurtigere så snart temperaturen hæves nogle grader. Det betyder også, at de små øer af mos langs hegnet bliver kvalt af græsset. Husk gødningen skal være økologisk.

Fjernelse af mos i plænen

Er det særlig slemt med udbredelsen af mosset, kan man manuelt fjerne mosset. Hvis man ikke her en lille mosmaskine, er det en god idé at købe en sådan, den er effektiv.
Når mosset er fjernet, skal man udlægge lidt spagnum, hvor man fjernede mosset og så græs, så får græsplænen hurtigt sit flotte udseende igen.

Det er også tid til, at du kan fjerne visne blade og det første ukrudt i haven. Dog skal du nok vente lidt med at fjerne dække fra hortensia og roser. Der kan nemlig stadig komme nattefrost.

Havebassinet skal renses

Har du havnebassin er det også en god idé at rense dette for døde plantedele samt nedfaldne blade fra træer og buske. Fiskene er begyndt at røre på sig, det kommer, så snart solen skinner.

Men husk at vandet skal have en temperatur af omkring 10 grader inden du må begynde at fodre fiskene igen. Men bliver det varmere i den kommende tid, går det hurtigt for vandet at nå de 10 grader. Så hold øje.

Drivhuset skal vaskes

Belægningsstenene på terrasser og i din indkørsel er måske nogen steder nær træer og hegn lidt grønlige af alger. Du kan benytte en højtryksspuler og en hård kost. Det samme gælder stenene rundt om drivhuset.

Det er også snart tid til at drivhuset skal vaskes indvendig og udvendig og behandles mod alger og andet utøj.

Først når du har renset drivhuset grundigt og efterspulet med din vandslange, kan du gå i gang med at gøre klar til at sætte plantekasser. Glædeligt forår!

Senest ændret Søndag, 05 marts 2017 13:10

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.