Sådan får du en smukkere græsplæne

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
En vertikalskærer giver nyt liv til en træt og nedslidt græsplæne. En vertikalskærer giver nyt liv til en træt og nedslidt græsplæne. Foto: Dan Nygaard.

DEN GRØNNE PLÆNE: Sommeren ligger lige om hjørnet, men du kan stadig nå at gøre plænen kønnere. Mange have ejere tripper for at komme ud i haven, og finde havemøblerne frem igen, og få den shinet op efter den lange kolde forsommer. De er klar til endnu en skøn have-sæson.

Og det er slet ikke for sent at give havens gulvtæppe, græsplænen, en overhaling, så den får den ensartede og rolige flade, der kan være med til at give en smuk kontrast til havens øvrige elementer.

LÆS OGSÅ: Forår og klargøring i haven

Her kommer der en enkelt, og effektiv måde, på at få gjort sin græsplæne forårsklar, på få uger.

1. uge - Plænen skal klippes i bund

Når plænen er klippet godt i bund, skal den efterfølgende vertikalskæres. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en vertikalskærer skærer vertikalt. Den skal ikke kradse vandret som nogen fjedre-maskiner gør.

- En vertikalskæring løsner og fjerner al den filt der opstår i mellem græsplanterne efter mange klipninger, fortæller Dan Nygaard fra oplevelseshaver.dk.
Vertikalskæringen fjerner også mos, og dermed åbner den op for at kunne komme ned mellem græsplanterne.

Afklippet rives af plænen, efter den er skåret.

2. uge - Næste opgave er at topdresse plænen.

Topdressing vil sige, at man lægger et nyt vækstlag ud ovenpå hele græsplænen. Materialet kan være flere forskellige ting.

- Har man en sandet jord, kan man med fordel købe en specialblandet topdressing jord med kompost i, så man får lidt mere organisk materiale ned i vækstlaget, som bedre kan holde på vand og næringsstoffer, forklarer Dan Nygaard.

sand-plaene-graesplaene-haveHar man derimod en leret jord, kan man anvende ren sand, der er vasket sand uden lerindhold.

Topdressingen er med til at jævne små ujævnheder i plænen. Har man en græsplæne, der i forvejen er rimelig jævn, beregner man cirka en halv centimeter topdres materiale over hele plænearealet.

Topdressingen har ikke kun til formål at planere plænen, men også at fylde rillerne efter vertikalskæringen.

Topdres materialet kan for eksempel planeres ved hjælp af en alustige, rionet eller volieretråd monteret på en planke, som man slæber på kryds og tværs af arealet.

3. uge - Så nyt græs i den gamle plæne

Plænen vil nu efter at have været klippet helt ned, vertikalskåret, og topdresset, se meget medtaget ud, og det er ikke unormalt, at den ligner lidt af en jordmark.

Så nu skal der flere græsplanter i plænen, derfor eftersås hele arealet med nye græsfrø. Det gøres bedst med såmaskine, og gerne med en gittertromle, der prikker frøene let ned i jordoverfladen.

Herefter skal plænen have ro i et par uger, og man kan efter en måneds tid opleve gevinsten af indsatsen.

Senest ændret Lørdag, 10 juni 2017 09:51

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.