Lav en allergivenlig græsplæne

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Man kan sagtens lave en græsplæne, der er bedre for allergikere og har mindre et-årig rapsgræs. Man kan sagtens lave en græsplæne, der er bedre for allergikere og har mindre et-årig rapsgræs. Foto: Dan Nygaard - Oplevelseshaver.dk

POLLENALLERGI: Mange allergikere går langt udenom græsplænerne her i sommerhalvåret, fordi de lider af pollenallergi.

Og det kan rigtig nok også være noget af en udfordring med de mange græsplæner, man møder i villakvartererne.

Den allergivenlige have

De mange mennesker, der har pollenallergi, kan derfor glæde sig over, at der er kommet større fokus på området.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en smukkere græsplæne

Astma- og Allergiforbundet har således afholdt en temadag under navnet "World Astma Day", hvor de satte fokus på Den allergivenlige have.

En vigtig ingrediens i den type have er naturligvis en græsplæne, der giver mindst mulig gene for allergikere.

Og der er rent faktisk noget, man kan gøre for at formindske de mange pollen fra græsplænerne.

Ukrudt i græsplænen

Der findes over 10.000 forskellige græsarter på verdensplan. En af disse græsarter, betegner man ofte som en ukrudtsart, og det er etårig rapgræs.

Den har sit navn fordi den kun lever, og vokser i ét år, så dør den ud.

Den betragtes som ukrudt i græsplæner, fordi den giver en uens og ikke tæt græsplæne, når græsplanterne spirer og kommer frem og går ud igen samme år.

Ukrudt alle vegne

Etårig rapgræs vokser mange steder, det er blandt andet den, vi ofte ser i gruset på gårdspladsen, og den der flittigt frøformerer sig ind i vores blomsterbede.

Men den trives ikke i næringsfattig jord. Man kan kende etårig rapgræs, ved at den ofte vokser kraftigere end de øvrige plænegræsser, og så er den lysere end de øvrige græsser. Det ser man tydeligt, hvis man har givet sin græsplæne jern, for eksempel i form af jernvitriol, så lyser den enårige græs op, blandt de andre græsarter.

Udover at etårig rapgræs betragtes som ukrudt i vores græsplæner, så er den også uønsket, fordi det er den græsart i Danmark, der kan blomstre og danne pollen i græsplæner.

Altså er det denne græsart, der giver problemer for græspollen allergikere i villa kvarterene.

Det er med andre ord ikke plænegræsserne, man får røde øjne og løbende næse af, men derimod ukrudtsgræsset. Derfor er der flere gode grunde til at gøre en indsats for at holde denne græsart nede.

Gode vækstbetingelser til plænegræs

I græsplæner, vil det i de fleste tilfælde, være urealistisk at luge den enårige græs art væk.

I stedet må vi bekæmpe den, som vi gør med de øvrige ukrudtsarter, nemlig ved at forkæle de ønskede plænegræsser, så de får gode vækst betingelser, og god konkurrenceevne mod ukrudtet.

Sådan får du en god græsplæne

Ved at pleje græsplænen optimalt vil man kunne holde en stor del af ukrudtsarterne og heriblandt etårig rapgræs nede.

Metoder for god pleje, er blandt andet:

• Vand og gødning er planternes mad, og hvis ikke de får det, må man ikke have store forventninger til græsplænen. Husk at vælge den rigtige gødning, for at få størst effekt.

En gødning med for højt kvælstof (N) indhold vil således også gavne den enårig rapgræs. Husk at vælge naturgødning.

• Vertikalskæring af græsplænen er knive som skærer lodret ned i plænen, der er med til at fjerne filtlag og mos, og så slider og stresser det ukrudtet mere, end det gør ved græsset.

• Topdres og efterså græsplænen. Efter en vertikalskæring er der åbnet op mellem græsplanterne, og det giver mulighed for at få nye græsfrø og dermed nye græs sorter ned mellem de eksisterende græsplanter. Derved holder man bedre en tæt græsbestand, som kan lukke af for bare jordpletter, hvor ukrudtsfrø ellers ville kunne etablere sig.

Senest ændret Onsdag, 14 juni 2017 09:10

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.