Så er det tid til klargøring af drivhus

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Så er det tid til klargøring af drivhus Foto og tekst: Aage Krogsdam

GRØNNE FINGRE OG GRØNTSAGER: Fritidsmagasinets haveekspert, Aage Krogsdam, fortæller her om, hvordan man gør et drivhus klar til forår og sommer.

Efter at Marianne og jeg flyttede til Hornsherred og ind i vores nye hus, gik jeg for godt tre uger siden i gang med at etablere mit nye drivhus, som bygges i sammenhæng med den ny køkkenhave. Køkkenhaven går jeg ligeledes snart i gang med at anlægge på den 1500 kvadratmeter store grund.

Første trin i anlæggelsen af drivhuset var fundamentet, efter at vi havde besluttet hvor på grunden det skulle ligge i forhold til hus og den kommende køkkenhave. Vi fik afmærket stedet og besluttede, at vi gerne ville have et drivhus på 9.9 m2. Det er cirka 380 cm langt og 257 cm bredt.

UdgravningDrivhus 1

Derefter gik jeg i gang med af afmærke grunden og begyndte at udgrave plads til fundamentet og de 6 huller til lecablokke, som skulle bære hele fundamentet. I de fire hjørner og midt på langsiderne gravede jeg 90 centimeter dybe huller. Her anbragte jeg seks lecablokke i størrelsen 70x20x20. Jeg var meget omhyggelig med at sørge for, at de seks lecablokke var i vatter. Under udgravningen af fundamentet blev der i drivhusets nordside gravet en 30 centimeter dyb "rende" til nedsættelse af de selvvandende plantekasser, hvor plantesækkene anbringes. Her skal der senere plantes tomater, agurker og peberfrugt.

Derefter skruede jeg det cirka 10 cm høje stålfundament (som blev leveret sammen med drivhuset – et Hall) sammen. Stålfundamentet anbragte jeg på de seks lecablokke og sikrede, at det hele var i vatter. Derefter blev seks trykimprægnerede stolper (10x10) lagt ind i stålskellettet. Herefter tjekkede jeg, at diagonalmål på fundamentet var i vinkel. De to diagonalmål skal være ens. Efter denne øvelse blev der påfyldt grus omkring lecablokkene, og til slut blev renden omkring hele fundamentet fyldt med noget af den overskudsjord, der var kommet fra udgravningen. Nu var fundamentet stabilt og godt forankret, og arbejdet med opsætningen af aluminiumsskelettet til drivhuset kunne starte.
Vær omhyggelig med montagevejledningen

LÆS OGSÅ: Muligheder for kviklån

Inden jeg gik i gang med montage af selve drivhuset, læste jeg flere gange montagevejledningen grundigt igennem for at undgå at samle aluminiumsprofilerne forkert. Det kunne jeg alligevel ikke helt undgå, især ved montage af vinduerne drillede tingene, og jeg måtte bytte om på højre og venstre, men det lykkedes til sidst. Efter gennemlæsningen af montagevejledningen kunne arbejdet med at samle gavle og sider begynde. Da gavle og sider skulle samles, hjalp min kone, idet der ikke skal megen vind til, før end en væg vælter. Det gik gnidningsløst, og snart var gavle og sider rejst, hvorefter næste trin var opsætning af tagprofilerne. Alle aluminiumsprofiler var nummereret, så de passede med montagevejledningen. Næste trin var fastgørelse med små beslag af fundamentet til selve drivhusets bundprofiler.

Glasmontering

Efter at det var sikret, at drivhuset nu stod i vinkel og i vatter, kunne montering af glassene begynde. Det var den nemmeste opgave. Til hvert glas var der små glasholdere og fjedre til at fastsætte glassene ind mod rillen i profilerne. Til slut samlede jeg vinduerne og døren, og drivhuset var klar til ibrugtagning. Den sidste opgave var lægning af fliser i drivhuset. Her blev lagt fliser (20x40 cm) ovenpå cirka 10 cm grusunderlag.
Tidsmæssigt tog det fire dage (af 6 timer) at udføre hele arbejde, inklusive gravning af fundamentet og bortkørsel af jord.

Senest ændret Tirsdag, 24 april 2018 08:04

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.