Fodring af fugle i haven

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Fugle lige uden for vinduet giver masser af gratis glæder. Fugle lige uden for vinduet giver masser af gratis glæder. Foto: Aage Krogsdam.

FUGLEFODRING: Hvis du vil have fugle ved foderhuset eller foderbrættet hele året, kræver det, at du fodrer regelmæssigt. Det gør vi her i huset år ud og år ind, og det betyder mange fugle.

Og du skal kun fodre for din egen fornøjelses skyld, fordi i vort klima er fordring i al almindelighed ikke afgørende for fuglenes overlevelse i vinterperioden.

Vi har talt mere end 20 arter ved foderhuset på en gang. Der er tale om de mest almindelige som musvit, bogfinke, blåmejse, sortmejse, løvsanger, sivsanger, gærdesmutte, grønirisk, rødhals, fuglekonge, solsort, gråspurv, skovspurv og guldspurv.

Om vinteren ser vi altid stillits, kernebider, dompap og kvækerfinke. Af de større fugle er der altid skovdue, tyrkerdue, krage, skade, allike, stær og stor flagspætte til stede i haven.

roedt-egernRøde egern

Derudover har vi næsten hver dag om sommeren og vinteren igennem flere gange om ugen besøg af en til tre røde egern. Derfor er de altid liv vil foderhuset, og vi glæder os over aktiviteten fra de mange fugle og pattedyr.

Vi fodrer udelukkende med solsikkefrø – vi har prøvet at fodre med andre blandinger af fuglefoder, men disse blandinger er ikke populære - solsikkefrø er nummer et.

Der er ikke kant på foderhuset. Derfor falder der af og til frø ned på jorden, men disse frø er især rødhals og duerne flinke til at tage sig af sammen med solsorter og andre større fugle. Det betyder, at der ikke ligger føde under foderbrættet, som ellers kunne lokke rotter og mus til.

Fedtkugler til fuglene

Vi fodrer aldrig med kød og andre madrester. Det er vores erfaring at disse ting spiser fuglene helst ikke. Derimod benytter vi fedt- kugler, når det er meget koldt. Kuglerne hænges i et nærliggende træ.

Desuden sætter vi om vinteren løbende friske æbler ud til fuglene. Æblerne spides under foderhuset. De friske æbler er fuglene meget glade for.

Vi sørger hele tiden at foderhuset rent og tørt. På den måde mindsker vi risikoen for sygdomsspredning. Huset er anbragt på en stolpe - cirka 120 centimeter højt.

fugle-vinter-fodring-sneKatte ikke velkomne

Det betyder også, at katte ikke kan komme op og tage fuglene, selvom det er lykkedes enkelte af kattene, at snuppe en fugl nær foderstedet. Vii har desværre fire katte som kommer regelmæssigt og forretter deres nødtørft i vores have – møg irriterende. Katteejerne skal i følge loven holde deres katte inde på egen grund, men det er en helt anden historie.

Vi fodrer kun et sted bortset fra en lille foderrør, der hænger lige ved siden af foderhuset.

Derfor samles alle fuglene på et sted og fra stuen, og fra køkkenet og stuen kan vi kikke ud og se foderaktiviteten i en afstand af fire til fem meter.

Redekasser

Vi har også hjulpet fuglene med et par redekasser, som de har benyttet. Det er især musvitterne, som er flinke til at benytte redekasserne. Til foråret vil vi sætte yderligere et par kasser op i håbet om at få flere fugle i haven.

De mange fugle i haven betyder også, at der kommer færre skadelige insekter, dels i urtehaven, dels i blomsterhaven, fordi de mange fugle spiser tusindvis af lus, larver og andre insekter.

Få meter fra foderhuset er der en hæk på begge sider, og derfor er der nær foderstedet i sommerperioden hele tiden løvdække, hvor fuglene kan gemme sig og søge skjul mod angreb fra rovfugle.

Rovfugle

Vi har nu og da set spurve- og duehøg i nærheden af haven, der ligger ud til en lille sø, men vi har aldrig set rovfuglene slå på fuglene nær foderstedet.

I øvrigt kommer de store og mindre fugle godt ud af det med hinanden ved og omkring foderhuset. Nogen gange har vi set duer, egern, musvitter og dompapper spise på samme tid.

Vand til fuglene

Nær foderbrættet er der altid en skål med frisk vand.

Da vi i haven har en lille havedam med masser af vandplanter og guldfisk, er der gode muligheder for at fuglene altid har vand tæt ved, hvor de spiser.

I øvrigt ligger der cirka otter fra vores have en lille sø, så vandmanglen er ikke noget problem for fuglene her på grunden.

Senest ændret Lørdag, 24 september 2016 08:42

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.