De hvide busser 1941 - 45

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
I sidste øjeblik blev danske KZ-fanger reddet ud af Hitler-Tyskland. I sidste øjeblik blev danske KZ-fanger reddet ud af Hitler-Tyskland. Foto: Lindhardt og Ringhof.

KRIG: Forfatteren Hans Sode-Madsens egen far var fange i KZ-lejren Neuengamme fra september 1944 og en af danske internerede som blev reddet hjem af De Hvide Busser i maj 1945.

Forfatteren har i anledning af 70 året for redningsaktionen udgivet en ny revideret udgave af beretningen om den største danske humanitære indsats i nyere tids historie. (Udkom første gang i 2005 under titlen Reddet fra Hitlers helvede).

I alt blev 17.500 fanger reddet hjem fra tyske KZ-lejre, fængsler og tugthuse, og blandt dem var 10.000 danskere og nordmænd, der blev transporteret hjem i danske rutebiler, der i sidste øjeblik var blevet malet hvide.

Ud af Hitlers helvede

bog-hvide-busserIndsatsen er kendt som »den svenske Bernadotteaktion« og har i eftertiden opnået mytens skær. Initiativet var imidlertid dansk, og tusindvis af fanger blev transporteret hjem af chauffører og andre frivillige, der satte livet på spil for at redde deres landsmænd ud af Hitlers helvede.

Sammen med jødernes flugt over Øresund hører hjemførslen med De Hvide Busser til besættelsestidens stjernestunder – en også i europæisk sammenhæng helt enestående historie.

Udkommer den 12. januar 2015 på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Senest ændret Tirsdag, 30 december 2014 08:04

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.