Da Danmark var besat

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
I år er det 75 år siden at Danmark blev besat af tyske tropper. I år er det 75 år siden at Danmark blev besat af tyske tropper. Foto:

BESÆTTELSESTIDEN: Thomas Harder kaster med bogen "Besættelsen i billeder - Danmark 1940-45" et nyt lys over besættelsestiden.

I år er det 75 år siden, at Danmark blev rendt over ende af den tyske besættelsesmagt, og samtidig er det 70 år siden, at vi blev befriet.

Thomas Harder tilføjer med sin bog nye og ikke tidligere offentliggjorte billeder til fortællingen om denne periode i dansk historie.

thomas-harder-besaettelsenFem års besættelse

De fem års besættelse greb på alle måder ind i den enkeltes liv. Landet var under fremmed herredømme og alle følte skammen eller sympatien og begivenhederne rasede. De fleste tog - omend stiltiende - stilling.

Nogle danskere reagerede ved at melde sig til tysk krigstjeneste, andre ved at sætte livet på spil i kampen mod tyskerne. Men langt de fleste deltog hverken i modstandskampen eller krigen på tysk side. De fleste fik dagligdagen til at fungere.

De færreste har en erindring om besættelsen, men man kan spørge sig, hvordan man selv ville have reageret?

Bogen er udkommet på Lindhardt og Ringhof.

For hvad ville du have gjort, og kan vi lære af historien?

Krigen i billeder

Mere end 600 avisforsider, kort, fotografier, tegninger, annoncer og løbesedler fortæller krigens historie, aspekter og begivenheder.

De fortæller om samarbejdspolitikken, de tyske soldater, sortbørshandlerne, invasionen, Frikorps Danmark, modstandsbevægelsen, revyerne, varemanglen, alsangen, sabotagerne, tysklandsarbejderne, befrielsen og retsopgøret.

Thomas Harder kommenterer og sætter billederne ind i deres rette sammenhæng.

Bogen er en god introduktion til dem, der ikke selv har været vidende til krigen - det vil sige de fleste af os.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.