Kogebog fra Skåne om traditionel madlavning

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Prøv at lave mad fra den gamle, danske landsdel Skåne. Prøv at lave mad fra den gamle, danske landsdel Skåne. Foto: Aage Krogsdam.

LAV GOD DAGLIGDAGS MAD: Drakamøllan Gårdshotell ligger i et dejligt naturområde, hvor heste, køer og får har græsset i århundrede.

Dyrenes glæde ved at opholde sig i hedebakkerne og skovlundene har ført til følgeskab af råvildt, kronvildt og dåvildt, og i skoven om sommeren besøges denne af nattergalen, samt guldpiroler.

I kogebogen "Drakamøllans Kök", har Ingalill Thorsell – ejer af Drakanmøllan Gårdshotell – sammen med sin tidligere gourmetkok Eve Maltais samlet lidt af den madglæde, som er inspireret af naturen og Drakamøllens gamle gård med det store udbud af gode lokale kvalitets råvarer.

mad-skaane-drakamoellenMad med lyst og glæde

- Mad skal være ærlig og gennemtænkt. Det vil sige smag, farver og dufte skal harmonere. Mad skal vække lyst og skabe glæde. Det er vores filosofi, som vi prøver at gengive i kogebogen, der fortæller om Drakamøllens køkken, siger Ingalill Thorsell.

Sammen med den canadisk-svenske kok Eve Maltais har Ingalill Thorsell i kogebogen løftet Drakamøllen op til et idyllisk og værdsat gårdhotel. Her er de to ildsjæles kærlighed til maden og gæsterne altid i fokus.

I forordet til kogebogen skriver Ingalill og Eve: at kogebogen handler om kærlighed. Kærlighed til en gammel gård og dens sjæl og om kærligheden til god mad og kærligheden til gæster fra nær og fjern. Vi ønsker begge, at Drakamøllens mad ikke blot skal være et minde, men også at bogens opskrifter vil inspirere dig til mange dejlige middage med familie og venner.

80 opskrifter på god mad

I kogebogen finder du 80 opskrifter fra gårdens køkken til hverdag og fest. De er inspireret af årstidens bedste råvarer fra omegnen, fra gårdens 16 hektar naturgrund, fra urtehaven og fra Skåne. Samtidig er der i kogebogen et par mindre afsnit om forfatterne og gårdens historie.

Bagerst i kogebogen er der et alfabetisk register. Ellers er bogen spækket med lækre fotos og opskrifter på over 250 sider.

kogebog-skaane-mad-drakamoellenMad fra mark, skov og hav

Der startes med opskrifter fra moder jord, hvor det er rodfrugterne, svampe og grøntsager, der er i fokus. Det er blevet til 16 skønne opskrifter, detaljeret beskrevet og let forståeligt for selv den uerfarne køkkenkarl. Alle opskrifterne er illustreret med flotte fotos.

Efter jorden følger 54 sider fra dyreriget med 19 opskrifter fra de dyr, vi spiser. På samme måde forfattet i klart sprog og akkompagneret af flotte fotos.

Det næste kapitel handler om alt godt fra havet lige fra skaldyr til saltvandfisk. I alt 13 opskrifter. Derefter følger et afsnit om en kulinarisk skovtur, hvor læseren indføres i seks opskrifter fra vildt i skoven, samt brug af vilde bær og ikke mindst svampe.

Afsnittet fra marken handler om brød i alle former og variationer samt smør og en række bageopskrifter, i alt 12 forslag.

Lokal mad og næring

De sidste opskrifter i bogen er fra træet og busken. Her er tale om, hvordan du anvender frugt og bær på mange forskellige måder. I alt 20 anderledes og eksotiske opskrifter.
I en lang række af opskrifterne er der flittigt brugt krydderurter og flere steder er det naturens egne produkter, som anvendes på en kreativ måde af de to kokke til sund og nærende mad.

Kogebogen blev udgivet i 2008 på Drakanmollans Forlag og i 2010 oversat til dansk og udgivet på Forlaget Klematis A/S.

Kogebog om de gode råvarer

I 2011 skrev Ingalill sammen med gårdshotellets to nye kokke Lena Stålhammar og Gustav Jönsson endnu en kogebog med titlen "Drakamöllans Kök - Höst och Vinter". I kogebogen fokuseres på råvarer fra Drakamøllens eget spisekammer og råvarer fra landsdelen Österlen. Bogen fik den svenske Publicistpris.

En tredje bog fra gården ved navn "Drakamöllans Magic" udkom i 2013. Det er en bog, der primært handler om selve gården og dens historie gennem generationer som en skånsk gård midt i naturen.

Den seneste kogebog har titlen "The Magic Cuisine of Drakamollan". Denne kogebog henvender sig til det voksende internationale publikum. I kogebogen er medtaget det bedste fra de tre første bøger suppleret med en række nye opskrifter med traditionelle svenske retter.

Bøgerne kan bestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Yderligere oplysninger på: www.drakamollan.com og www.visitweden.com.

Senest ændret Onsdag, 21 september 2016 15:17

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.