Ny bog om kryddersnapse

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Slåen er en af de traditionelle ingredienser i kryddersnaps. Slåen er en af de traditionelle ingredienser i kryddersnaps. Foto: Lindhardt og Ringhof.

SNAPS: Det er en fornøjelse at have en hobby, hvor det at opleve stilheden, høre fuglene og andre dyr på min søgen efter snapseurter i skoven, i mosen, ved stranden eller bare i havens urtebed, er så livsbekræftende, at det næsten ikke kan beskrives med ord.

Således skriver forfatteren Nils Stærup, der alligevel gør et glimrende forsøg i sin seneste bog titlen "150 kryddersnapse året rundt".

Niels Stærup beskriver faktisk aldeles smukt og medrivende snapsenes fantastiske univers.

LÆS OGSÅ: Mit vilde vikingekøkken

kryddersnapse-snaps-alkoholAlkoholens historie

Den interessante bog om kryddersnapse er inddelt i en række afsnit, hvor forfatteren virkelig sætter læserne ind i stoffet.

I afsnittet om alkoholens historie gennemgår han, hvordan alkoholen har udviklet sig siden oldtiden til at brændevinen her i landet blev en folkedrik og frem til den liberale lovgivning om alkohol, vi praktiserer her i landet i dag.

Derefter følger et afsnit, som kaldes snapseleksikon efterfulgt af fremstilling af egne kryddersnaps.

Krydderurter og snaps

Så følger et afsnit om 15 forskellige krydderurter med flotte illustrationer og korte beskrivelser af hver enkel urt. Derefter er bogen delt op i forår sommer, efterår, vinter samt jul, og påske. En snaps til hver en årstid - ahh.

Til slutning i bogen er der et afsnit om, hvornår man skal plukke de forskellige krydderurter og til sidst et omfattende register.

De mange snapseopskrifter er nemme at læse og forståelige og de er ledsaget af flotte fotos. Tilbage er kun at kaste sig ud i den spændende hobby, der rummer masser af naturoplevelser.

Niels Stærup har også inddelt snapsene efter trækketider: de hurtige og de, der kræver lidt mere tålmodighed og de, der er værd at vente på.

Stor erfaring i kryddersnapse

Forfatteren har i mange år lavet kryddersnapse og sælger til forskellige spisesteder og butikskæder. Han har tidligere udgivet "Kryddersnapse - 50 opskrifter med planter, bær og rødder".

Denne bog er inddelt efter at trække tider og har desuden en række forslag til, hvad man kan spise sammen med sine snaps.

Snapsopskrifter fra Nordatlanten

Klassiske opskrifter med pil, slåen, porse og enebær, og mere usædvanlige med rabarberrod og tranebær kan findes i bogen.

Snapse med flere smagsgivere og med tørrede ingredienser. Snapse, der er klar på under en halv time, og andre, der skal trække i flere år.

Og nogle helt specielle snapseopskrifter fra Island og Grønland. Det er nyt.

Ud over de mange opskrifter giver bogen gode råd om indsamling af urter, sødning, lagring og holdbarhed, og der er et overskueligt skema, som viser, hvornår der er sæson for de forskellige snapseurter. God fornøjelse.

Senest ændret Lørdag, 31 december 2016 09:19

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.