Ørerne har tømmermænd

Udgivet i Musik
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Pas på ørerne til koncerter. Pas på ørerne til koncerter. Foto: Aleris-Hamlet.

MUSIK: Lige nu hamrer musikfestivalerne gennem Danmark og støjniveauet kan nærmest mærkes i maven, der lystigt fyldes op med fadøl.

De enorme højttalere dundrer også lydbølger ind i de ubeskyttede øregange til glæde for musikelskerne, men til skade for de sarte ører.

Ørerne kan ikke holde særligt længe til at blive udsat for koncertlyd, der på mange festivaler når helt op på 104 dB. 7,5 minut for at være helt nøjagtig – herefter skader det bevisligt ørerne.

– Det er et paradoks med musik. Mange nyder det, når der er drøn på, og keder sig, hvis lydstyrken er lav. Det sørgelige er, at når skaden først er sket, er der meget lidt, vi kan gøre ved det. Og tinnitus er en meget belastende lidelse, siger Søren Vesterhauge, overlæge i øre-, næse- og halssygdomme ved privathospitalet Aleris-Hamlet.

Problemet opstår dybt inde i øret - i øresneglen. Her bliver lyd omdannet til nervesignaler af små sanseceller, og det er ved belastning ud over det sædvanlige, at de små sanseceller bliver ødelagt for altid.

Brug høreværn
Når musikken lyder forvrænget eller knaser i øre, så er man for tæt på højttalerne.

–Så skal man enten gå længere væk eller beskytte sig med høreværn. Runger eller suser det i ørerne umiddelbart efter en koncert, har de allerede taget skade, og så skal man passe bedre på næste gang, forklarer Søren Vesterhauge.De kloge investerer i professionelle musikerhøreværn, der er støbt efter øregangens form. De dæmper musikken lineært, og lydoplevelsen er derfor intakt. De er dog ret dyre og koster i omegnen af 1200 kroner.

Man kan dog finde billigere alternativer, der dog ikke har så god lyd. Men det er vigtigt at beskytte sig, for når først øret har taget skade, kan de ikke reddes. Det gælder også for tinnitus, der er en livsvarig hyletone, man får som evig følgesvend.

– Tinnitus er virkelig invaliderende, og det værste er, at vi stort set ikke kan gøre noget for at hjælpe patienterne. Den bedste behandling er psykologterapi, hvor patienterne lærer at leve med tinnitus. De trænes simpelthen i, ikke at lade sig gå på af den konstante hyletone, siger overlægen.

Aleris-Hamlet Hospitaler har dog erfaring med, at milde tilfælde af tinnitus kan lindres en smule med høreapparater, men der er altså ingen kur.

Pas på øret

• Brug altid ørepropper eller musikerhøreværn
• Stå langt fra højtalerne.
• Vær usej - gå så væk fra de højttalere - der er ikke noget sejt ved tinnitus

Senest ændret Tirsdag, 06 marts 2018 13:30

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.