Flygtningelandmænd producerer frugt og grønt til tvillingebyerne

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

Efter Vietnam-krigen kom tidligere flygtede landmandsfamilier fra Vietnam til USA – hovedparten slog sig ned i Minnesota. Efter andelsprincippet dyrker de små lodder jord og forsyner halvdelen af "farmers-markederne" i storbyerne Minneapolis og St. Paul.

Under Vietnam-krigen flygtede en lang række vietnamesiske landmandsfamilier (Hmong landmænd) til Laos og Thailand. Og umiddelbart efter Vietnam-krigens afslutning rejste de videre til USA og slog sig ned i staten Minnesota. Her startede de med at producere frugt, grøntsager og blomster på lejet jord til de lokale "farmers-marked" - frugt og grøntsagsmarkeder - i tvillingebyerne Minneapolis/St. Paul.

Der var tale om 300 til 400 familier, som havde en landbrugsbaggrund til fælles, og som slog sig ned i Minnesota, de fleste i tvillingebyerne. Med flid og dygtighed lykkedes det disse landmand i løbet af en årrække at nå op på at producere fødevarer nok til, at de dækker 50 procent af frugt, grøntsager samt blomster til "farmers-marked " i millionbyerne.

Efter de første 20 år i Minnesota lykkedes det for disse landmænd at ændre smagsløgene hos befolkningen, således at produkter som man ikke kendte til, blandt andet thailandske chilipeber og kinesiske bokchoy, er blevet populære hos byboerne. De hårdtarbejdende landmænd , der arbejder 12-14 timer i døgnet, leverer friske produkter, og flere og flere markeder dukker op rundt omkring i storbyområdet.

Egen organisation

I 2011 dannede en gruppe af Hmong amerikanske landbrugsfamilier Hmong American Farmers Association (HAFA), med det formål at koordinere en samlet markedsføring, rådgive om nye produktionsmetoder og øge indtjeningen blandt landmændene. Den mest presserende udfordring for landmændene er at få langsigtet adgang til landbrugsjord, som er overkommeligt og i nærheden af deres hjem. Uden adgang til jord kan de ikke investere i specialprodukter, der vil give et højere afkast. Ej heller kan landmændene få adgang til føderale lån og afgrødeforsikringsprogrammer, der ville beskytte dem mod klimaforandringer.

HAFA samarbejder med offentlige og private organisationer om at leje eller købe store landbrugsjordområder og stille jorden til rådighed for deres medlemmer enten på lejevilkår eller sælges til en lav pris.

Størstedelen af Hmong-landmændene sælger udelukkende til landmandsmarkederne. Desværre er de landmænd, som kun leverer til et enkelt marked meget sårbare over for uro på dette marked.

Ideen er derfor at lave markedsføringskampagner med det formål at øge afsætningen ikke alene lokalt, men også i de store byer overalt i Minnesota. HAFA arbejder som et non-profit selskab og den årlige drift beløber sig til knap 10 millioner kroner. Hovedparten af midlerne til at drive organisationen kommer fra private fonde, anonyme mæcener samt et mindre statstilskud.

Fælles markedsføring

Samtidig er det hensigten at lære landmændene, hvordan man sælger produkterne til lokale institutioner og virksomheder som hospitaler, skoler, madprocessorer, distributører og købmandsforretninger eller direkte til forbrugere.

Denne model har allerede udvidet salget for HAFA-medlemsbønder og øget tilgængeligheden til lokalt dyrkede produkter for storbybeboere. Principperne for samarbejdet er andelstanken om at arbejde hver for sig men at slå sig sammen om markedsføring og salg med videre.

Dyrker frugt og grønt på 60 hektarer

Organisationen fik for et par år siden af en anonym giver foræret cirka 60 hektar jord syd for Minneapolis og St. Paul. Her kan de leje jord, og i øjeblikket har 20 familier lejet små lodder på det 60 hektar store område. Dagligt kører landmandsfamilierne de cirka 20 km fra byområdet herud for at dyrke omkring 16o slags frugt, grøntsager og blomster. Dyrkningen foregår dog stadig lidt primitivt og med megen håndkraft involveret i dyrkningen af de små lodder og med en arbejdsdag på op til 12-14 timer. Men det er en livsstil, som en af Hmongs organisationens leder udtrykker det.

For at blive medlem af organisationen og leje et stykke jord skal ansøgerne have erfaring med at drive landbrug i mindst 10 år.
Minnesota har en af de største amerikanske Hmong-befolkninger i USA, og over 50 procent er landmænd.

Faktaboks

Hmong-folket er en befolkningsgruppe, som lever i de bjergrige egne af Sydøstasien (i det sydlige Kina samt de nordlige dele af Thailand, Vietnam, Laos) og i mindre omfang også i Myanmar. Hmong-folket stammer oprindeligt fra det sydlige Kina, hvorfra nogle udvandrede i det 18. århundrede og drog sydpå til bakke- og bjergområderne i den nordlige del af Sydøstasien. Der lever ca. 9,6 millioner i Kina, hvortil kommer 1½-2 millioner i de øvrige lande i Sydøstasien.

Wordfeud ord

Herunder finder du alle ord til Wordfeud på dansk.

Senest ændret Søndag, 17 november 2019 19:34

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.