Sygeplejens udvikling i flere hundrede år

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst: Journalist Aage Krogsdam / Fotos: Aage Krogsdam og Sygeplejemuseet

 

Store dele af Familien Danmark følger hver søndag aften med i serien Sygeplejeskolen på TV2 Charlie. En del af optagelserne er filmet på Det psykiatriske hospital Sct. Hans ved Roskilde, ligesom dragter og udstyr stammer fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Museet holder til i to-tre mindre bygninger omkring 100 meter fra sygeplejerskernes Ejendoms Aktieselskab' firestjernede Hotel Koldingfjord, der ligger lige ud til fjorden nord for Kolding by.

Hotellet er indrettet i det tidligere julemærkehjem, der var sanatorium for tuberkuloseramte børn. Idéen til et museum om sygepleje opstod sidst i 1980'erne, hvor mange sygehuse, afdelinger og institutioner blev nedlagt eller omstruktureret. Herved forsvandt en masse effekter, som var ting, sygeplejerskerne igennem århundreder havde brugt i deres arbejde. Det var også opfattelsen i det daværende sygeplejeråd, at sygeplejen var mindre synlig og i museumssammenhæng næsten helt væk.

På initiativ af Kirsten Stallknecht

Sygeplejens historie er imidlertid historien om den nære omsorg for mennesker og den omsorg, de har brug for, når det handler om helbred og sygdom. I det perspektiv er det også historien om en lang række kendte og ukendte enkeltpersoner, først og fremmest kvinder. Hvordan var deres liv og vilkår? Hvilken indsats ydede de for at skabe gode forhold for patienterne, for fagets udvikling og for dets udøvere? Sygeplejens historie er historien om sygeplejerskeuddannelsen, fagets professionalisering og om sygeplejerskers engagement i humanitært arbejde.

Det er også historien om sundhedsvæsenets udvikling og fremkomsten af en række nye faggrupper. Det var den tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Kirsten Stallknecht, der tog initiativet til forskningen i sygeplejens historie . Og da Dansk Sygeplejeråd i 1988 købte det tidligere tuberkulosesanatorie ved Kolding fjord for at indrette et hotel og konferencecenter, var det naturligt, at en række mindre bygninger i nærheden af hovedbygningen skulle anvendes til at indrette et sygeplejemuseum. Der blev startet en indsamling af effekter til brug for indretning af museet og mange sygeplejersker sendte instrumenter, uniformer, fotos, dokumenter, oplysninger om genstande mv., som kunne gøres tilgængelige for forskning og et fremtidigt museum.

Efter 10 års arbejde med at samle materialer, dokumenter og udstyr mv. kunne museet indvies i forbindelse med Dansk Sygeplejeråds 100-års jubilæum i 1999.

Sygeplejens udvikling i flere hundrede år

Det er utroligt spændende at gå igennem de forskellige rum og studere sygeplejens udvikling helt tilbage fra middelalderen og frem til i dag. Der er montre med sygeplejerskernes daglige arbejdsredskaber, lægernes redskaber, uniformer m.v. Vi følger udviklingen i bedøvelsesmidler og i det hele taget den udvikling, som sundhedsvæsenet har gennemgået i de seneste 300-400 år. Sygeplejen er levendegjort gennem fotos, tekster, opstilling af tableauer med patienter, læger og sygeplejersker. Der findes blandt andet et særligt afsnit om Dansk Røde Kors´ arbejde, Hospitalsskibet Jutlandia, der deltog i Korea-krigen fra 1950 til 1953, etc.

Senest ændret Fredag, 11 december 2020 16:13

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.