Slottet i Schwerin - et besøg værd

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Slottet i Schwerin - et besøg værd Aage Krogsdam

Tekst: Journalist Aage Krogsdam

Delstatshovedstaden Schwerin i Mecklenburg-Vorpommern ligger midt i et grønt område med 12 søer. Byen har omkring 100.000 indbyggere. Julen 2019 tilbragte jeg i nærheden af Schwerin og besøgte det eventyragtige slot i juledagene.

Schwerin Slot ligger på en ø i søen af samme navn. Slottet var residens for hertuger og storhertuger i Hertugdømmet Mecklenburg-Vorpommere frem til 1918, og har været det officielle sæde for Statsparlamentet siden 1990.

Slottet hører til et af de mest betydningsfulde bygningsværker inden for den europæiske historicisme. Slottet blev opført af storhertug af Mecklenburg Friedrich Franz II imellem 1843-1857 i neorenæssance-stilen. Storhertugens søn Frederik Frans 3 efterfulgte faderen som storhertug i slægten. Han var gift med den russiskfødte storfyrstinde Anastasia Mikhailovna af Rusland, der var barnebarn af zar Nikolaj 1. af Rusland. Den 24. december 1879 fik parret en datter, som fik titlen Hertuginde Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin. Hun blev senere dronning af Danmark. Alexandrines yngre bror Frederik Frans 4, efterfulgte Alexandrines far som storhertug af Mecklenburg-Schwerin, og han blev den sidste storhertug ved magten.

Alexandrines far Frederik Frans 3. havde et skrøbeligt helbred, og familien boede derfor ofte i Cannes i Sydfrankrig, hvor de ejede en stor ejendom, Villa Wenden. Det var også her, at hun mødte den senere kong Christian X af Danmark. De blev forlovet i Schwerin den 24. marts 1897, og allerede året efter den 26. april 1898 giftede den kun 18-årige Alexandrine sig i Cannes med Prins Christian af Danmark. Han var ældste søn af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Louise af Danmarkog blev konge under navnet Christian X i 1912. Christian og Alexandrine fik tildelt Christian 8.s Palæ på Amalienborg som deres residens samt Sorgenfri Slot som sommerresidens. Fra 1899 til 1902 blev Marselisborg Slot ved Aarhus desuden opført som en folkegave til parret. I 1914 opførte Christian 10. endvidere villaen Klitgården ved Skagen.

Slotsmuseum på storhertugens tidligere bopæl

Det var derfor kun en kort periode, at Dronning Alexandrine nåede at bo på det flotte store slot i Schwerin. Hendes bror abdicerede som storhertug i 1918. Men allerede i 1910 blev der indrettet et slotsmuseum på storhertugens tidligere bopæl, og siden 1990 har Mecklenburg-Vorpommerns regering, Landdagen, også haft sæde på slottet. I slotsmuseet udstilles skulpturer, malerier og kunsthåndværk, der overvejende stammer fra det 19. århundrede. Slotshaven, der er opført i engelsk stil, strækker sig hen med sine sjældne træsorter over adskillige terrasser og indeholder et orangeri, en grotte og en plæne ned til søbredden. Lige siden middelalderen har byen udviklet sig omkring slottet langs den sydlige og vestlige del af Schweriner-søerne. Det flotte slot har ført til, at turisme i dag er et vigtigt led i byens erhverv og udvikling. Slottet fra midten af 1800-tallet forener på grund af en række tilbygninger i tidernes løb stilelementer fra nygotikken og renæssancen.

Senest ændret Torsdag, 17 december 2020 07:41

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.