Hamburg er så meget et besøg værd

Udgivet i Nyt fra rejsebranchen
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Fra og med i dag åbner Tyskland grænserne for danskerne, og så bliver det muligt at rejse til de mange destinationer i vort sydlige naboland. Og hvad er vel mere oplagt end at starte i millionbyen Hamburg, som for mange nok er en overset destination. Ikke desto mindre har Hamburg meget at byde på.

Af journalist Aage Krogsdam
Foto: Christian Richert

Byens historie begynder med opførelsen af borgen Hammaburg i starten af 700-tallet ved floden Elben og søen Alsteren. Det var den daværende kejser Karl den Store, som i 808 lod borgen opføre som forsvar mod vikinger fra nord og slaver fra øst. Borgen blev ødelagt og genopbygget mange gange de følgende århundreder, blandt andet hærgede vikinger under den danske Kong Erik området og ødelagde i 845 byen, der på det tidspunkt havde omkring 500 indbyggere.

Umiddelbart efter opførelsen af borgen oprettede kejseren en missionsforpost i byen, og i 831 oprettedes et ærkebispesæde, hvor den danske missionær Ansgar med pavens godkendelse blev gjort til ærkebiskop med Danmark og Sverige under sig. Før hans udnævnelse havde Ansgar missioneret i halvandet år i Sverige og bygget en kirke i Vikingebyen Birka ved Maleren. Men efter at byen blev ødelagt af vikinger i 845, blev Ansgars bispesæde flyttet til Bremen. Det lykkedes Ansgar før sin død at få bygget en kirke i Danmark ved Ribe, og Ansgar regnes som den kristne kirkes grundlægger i Danmark.

Købstadsrettigheder

I 1189 fik Hamburg officielt købstadsrettigheder med Lübeck som forbillede. Hamburgs beliggenhed ved Elben cirka 100 km fra flodens udmunding i Nordsøen var et godt sted for handel, og i 1200-tallet indgik byen i Hanseforbundet, der var et handelsforbund af en række nordeuropæiske byer, hovedsagelig tyske. Det har fået navn efter det gamle tyske ord hanse, der betyder 'gruppe', 'følge' eller '(handels)selskab'.

Hanseforbundet opstod i 1200-tallet omkring den rige by Lübeck, der ved salt- og sølvhandel var den ækonomiske hovedkraft. Lübeck var også udskibningshavn for handelsruten til Hamborg, der i 1398 blev udbygget med den formodentlig ældste skibskanal i Europa: Stecknitzkanalen, der forbinder floden Trave med Elben.

Hanseforbundets medlemmer var købmændene, og de mødtes efter år 1356 jævnligt de næste cirka 350 år ved de såkaldte Hansedage, der oftest blev afholdt i Lübeck. I 1510 blev Hamburg erklæret for en fri rigsstad, men Christian den Fjerde blev stadig hyldet som lensherre i 1621. Og i 1630 sendte den danske konge en ?åde for at indtage byen, men det blev afværget af de andre nordtyske stater. I slutningen af 1600-tallet blev Hamburg større og vigtigere end Lübeck og Bremen.

Tysklands næststørste by

I dag er Hamburg Tysklands næststørste by med cirka 3 millioner indbyggere og har landets vigtigste havn ved bunden af Elben. Havnen er rygraden i byens økonomi, det er den tredjestørste havn i Europa, efter Rotterdam og Antwerpen.

En stor del af Hamburg udgøres af søer, åer, kanaler og grønne områder. Der er 2400 broer i byen, ?ere end i Venedig, Amsterdam og London tilsammen. En tur på Alsteren og/eller en havnerundfart bør stå på programmet, uanset om man afsætter et par dage eller en uge til Hamburg.
Hamburgs vartegn er Tysklands største barokkirke, St. Michaelis. Ved dens fod ligger Krameramtsstuben, de sidste bevarede bindingsværkshuse i en idyllisk gyde, som har overlevet brand og nedrivning. I dag er her små butikker og restauranter. Byens rådhus er også et spændende bygningsværk, der hviler på flere hundred nedrammede pæle.

Byens centrum er karakteriseret ved de mange arkader i kvarteret mellem Gänsemarkt og Rathausplatz. Blandt de store indkøbsgader kan nævnes Mönckebergstrasse ("Mö"), Jungfernstieg og Spitalerstrasse.

Derudover findes mange museer og udstillingssteder og ikke mindst det farverige natteliv i og omkring Reeperbahn og Sankt Pauli, hvor alt fra teatre, opera, kasinoer, barer, diskoteker, restauranter, stripklubber, sexshops og bordeller sætter deres markante præg på gadebilledet.

I øvrigt favner Hamburg bredt, hvad restauranter angår. Der er 3000 restauranter af alle nationaliteter. Typiske hamburgske retter er labskovs, Finkenwerder-retter med røget ?æsk, ålesuppe og rødgrød med vanillasovs. Dertil drikkes naturligvis tysk øl. I nogle rustikke restauranter kan man få en 10- liters øltønde direkte på bordet - hvis man er mange og tørstige nok. Flere beværtninger har
integreret minibryggerier i udskænkningslokalerne og serverer helt friskbrygget øl, eksempelvis Joh.
Albrecht bag rådhuset og Grønninger på Ost-West-Strasse

Varieret erhvervsliv

I havneområdet, der er domineret af en kæmpe containerhavn, findes flere værfter, stål-, aluminium- og kobberindustrier. I hele Hamburg regionen findes der mange virksomheder inden for kemisk industri, fødevareerhverv, vedvarende energi, biovidenskab, logistik, medier og IT og maritim økonomi. Hamborg er også et vigtigt center for luftfartsindustrien, Airbus har en stor samlingsfabrik i byen. I metropolregionen har 35.000 mennesker deres arbejdsplads med relation til luftfart. Udover de store virksomheder som Airbus, Lufthansa Technik samt Hamburgs lufthavn, Flughafen Hamburg, findes der omkring 300 virksomheder, der er underleverandører til luftfartsindustrien.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.