Rejser

Af journalist: Aage Krogsdam

 

New Zealand er et fantastisk smukt turistland med så mange og forskellige attraktioner, at det er svært at vælge. Vulkaner med varme kilder, bjerge med evig sne, smukke fjorde og bugter med hvaler, sæler og delfiner og søfugle i tusindtal. Herudover floder med hvidskummende strømme, blanke søer, vinmarker og så de uendelige vidder med bølgende grønne marker, hvor millioner af husdyr finder deres føde, samt smålunde og grønne skove overalt i de blidere og mere vildsomme bjerge. Klimaet veksler fra alpint klima på bjergene i syd til subtropisk klima mod nord.

Der er ikke noget værre end at tage afsted på ski med udsigt til syv fulde dage med puddersne og høj, blå himmel. Frisk luft, fedt skiløb og solid hygge om aftenen med trætte ben. Hvis det kun sker ganske få dage ud af de syv. Men mange har desværre oplevet, at de får stået langt mindre på ski på deres skiferie, end de havde forventet.

Af journalist Aage Krogsdam

Petra stammer muligvis fra ca. 1000 år f. Kr. Byen blev bygget af Nabataean-araberne, som i de røde klipper udhuggede flotte slotte, pladser, templer, boliger og gravkamre.

Er man selv skiløber, ved man, hvor ubehageligt det er, når en hurtigtløbende skiløber stryger tæt forbi på pisten og nærmest er ved at vælte en - eller ens barn. Og man ved sikkert også, hvor ubehageligt det er at ende på en stejl rød eller sågar en sort piste, hvis skiltningen har været dårlig. Sikkerhed er da også noget af det, som har afgørende betydning for danskerne, når de vælger skisportssted til årets skiferie.

Tekst og fotos: Journalist Aage Krogsdam

 

Bjergbyer klinet op ad bjergsider, serpentinerveje og et godt klima byder Napolibugt-området på. Vi var på visit en uge, og det var ikke nok, hvis man vil se alt på den smukke halvø. Men her er en appetitvækker til de mange seværdigheder

En rekordvarm sommer. Plastic i verdenshavene, som er synligt og uhyggeligt. Dyr, der spiser sugerør og ikke kan tåle det. Og alskens andre miljøpåvirkninger er blevet noget, vi danskere går op i. At sætte grønne fodspor i sin egen husholdning er vigtigere end nogensinde, men det er også vigtigt, at erhvervsrejsebureauer, der hjælper virksomheder ud at rejse, gør det så bæredygtigt som overhovedet muligt

Af journalist: Aage Krogsdam, foto: CPH

 

De sidste par år er der sket en omfattende ansigtsløftning i Københavns Lufthavn, Kastrup. Det er næsten foregået i al ubemærkethed, men der er investeret næsten to milliarder kr. for at forbedre forholdene for de omkring 30 millioner passagerer, der årligt passerer igennem Nordens største lufthavn.

Den store hvidkalkede og smukke bygnings navn er Danhostel Vitskøl Kloster, og det gamle munkekloster lige ned til Limfjorden er netop blevet en del af den danske vandrerhjemsfamilie, Danhostel. Men hvad kan de to gøre for hinanden – og hvad kan man som besøgende opleve?

Foto: Visit Sweden

For tredje år i træk kaprer Gøteborg førstepladsen på det globale bæredygtighedsbarometer, Global Destination Sustainability Index 2018, som er en bred international måling af bæredygtighedsarbejde i 50 byer verden over. Gøteborg vandt over byer som Washington og St. Petersburg. Det blev afsløret i sidste uge. Undersøgelsen baserer sig på en international rangordning af bæredygtighedsarbejde

Tekst og fotos: Journalist Aage Krogsdam

I den sydlige del af den store nationalpark, Yosemite, ligger en lille "Red Woods" skov på ca. 1000 kvadratmeter ved navn "Mariposa Grove" med kæmpemæssige nåletræer ved navn "Sequoia", der er over 100 meter høje, måler op til 6 meter i diameter og er omkring 2500 år gamle. Ja, de var allerede 500 år gamle, da Jesus blev født. Disse træer dækkede det meste af den nordlige halvkugle for mere end 140 millioner år siden. I dag findes de i området fra grænsen mellem USA og Canada og ned til området syd for San Francisco.

Der eksisterer tre typer af disse kæmpetræer."Sequoia sempervirens", der vokser langs Stillehavet, "Sequoiadendron giganteum", der vokser på Sierra Nevadas vestlige bjergsider, altså i Yosemite Nationalpark, Sequia Nationalpark og Kings Canyon, samt den tredje type "Metasequoia glyptostroboides", der vokser i Kina. Det højeste nulevende træ står i "Muir Woods" nationalparken ca. 600 km nord for San Francisco. De højeste træer her er op til 125 meter høje og menes at være omkring 3000 år gamle. Det er et stedsegrønt træ med en meget rødlig bark, deraf navnet "Red Woods".

Træelskeren John Muir

Det er en betagende oplevelse at stå og betragte disse kæmpetræer, der ofte er 4-6 meter i diameter, og tænke på, hvor gamle de i virkeligheden er. Det var også denne betagelse, der fik naturelskeren, John Muir, til at arbejde for træernes bevarelse. Han kom i l868 til Californien fra England for at studere planter og dyr i den dengang allerede berømte Yosemite-dal ca. 350 km sydøst for San Francisco. Dalen ligger i den vestlige del af den store bjergkæde, Sierra Nevada, hvis højeste toppe er omkring 4 km høje. Takket være John Muirs indsats for at bevare den sjældne flora og fauna i dette naturskønne område blev dalen udlagt som naturpark i l890. Siden har mange mænd og kvinder med samme kærlighed til og ærbødighed for naturen som John Muir gået i spidsen for at få anlagt naturparker overalt i USA.

I dag findes der over 150 nationalskove på tilsammen ca. 65 millioner hektar og omkring 40 nationalparker på ca. 9 millioner hektar. Dertil kommer flere tusinde nationalparker i de enkelte stater, som drives og administreres af den enkelte stat. Der er virkelig også noget at bevare i det kæmpemæssige land, hvor flora og fauna er så forskellig fra nord til syd og fra øst til vest.

Yosemite 8000 km2

Yosemite Nationalparken dækker i dag et areal på ca. 8000 kvadratkilometer, hvilket svarer til Falsters størrelse. Størstedelen af parken er dækket af nåleskov og er et bjergområde, der ligger i en højde fra ca. 600 meter til knap 4 km over havet. Elve, søer, enge, vandfald, stejle granitklippesider flere hundrede meter høje samt snedækkede bjergtinder udgør den store park. Syv måneder af året er området knuget i vinterens favntag af sne og is (og der er faktisk mulighed for alpin skisport fra oktober til april).

Men i april/maj vågner alt til live, alt eksploderer i et væld af farver og i den korte tid, inden vinteren igen bliver herre i området, skal slægten videreføres, hvad enten, der er tale om blomster eller dyr.

Mange sjældne blomster og planter findes i parken, ligesom her findes sorte bjørne, der ikke går af vejen for at plyndre campinggæsternes madkurve, derfor advares man mod disse sorte kæmpedyr, som ikke er til at spøge med. Kron- og råvildt findes også i parken, og råvildtet er vant til mennesker, hvorfor man kan gå ganske tæt på de flotte dyr, som om foråret samles i dalene. På de højeste tinder i parken er der evige gletchere, hvis is om sommeren smelter og danner rivende elve og brusende vandfald, som nogle steder har et fald på flere hundrede meter.

Hele parkområdet i Yosemite er fyldt med dybe kløfter. Kommer man sydfra, stiger vejen i hårnålesving i op til ca. 2000 meters højde, inden det går nedad mod selve Yosemite-dalen, en canyon formet af is og vand for mere end 10.000 år siden. Fra dalen har man udsigt til de mange smukke scenerier, og man kan kun køre til en af de mange
p-pladser eller campingpladser. Derfra skal man begive sig til fods rundt i det maleriske bjerglandskab, hvis man har lyst til at betragte sceneriet nærmere. Rundt om i hele nationalparken er der ca. 1200 km veje og stier til brug for gæster, som enten er til fods, på cykel, hesteryg og/eller bil en del af vejen. I dalen er der et stort hotel foruden fire campingpladser med alle moderne faciliteter. Naturelskeren kan nemt bruge en uge eller to i Yosemite, og der er også mulighed for at fiske ørreder i de vilde elve og blanke søer.

Faktaboks USA

Areal: 9.8 mio. kvadratkilometer
Indbyggere: Ca. 300.mio.

Staten Californien:
Areal: 411.014 km2
Indbyggere: ca. 27 mio.
Afstanden mellem San Francisco og Los Angeles er 500 km

Rejserute:
Daglige afgange med fly København - New York, hvorfra man kan købe rejsepas, hvor man må stoppe over 4-5 steder.
Flyvetid: København-New York 8½time
New York-San Francisco eller Los Angeles ca. 6 timer

Leje af bil er rimeligt billigt og hoteller/moteller ligeså i forhold til danske priser.
Bilturen fra San Francisco til Sequia Nationalparkeen tager ca. 5 timer.

Der er gode overnatningsmuligheder i dalen i Nationalparken. Hotel/motel eller campingplads men husk at booke i god tid, da der er rift om at bo tæt på det hele.