Rejser

Tekst og fotos: Aage Krogsdam

Drømmer du om den store rejse USA rundt mere eller mindre for dig selv og din familie så får du det hele serveret på et fad hos USA Rejser.

Skiferie til rabatpris? Endda med god klimasamvittighed? Prisen for 100 svenske kroner ligger nu på rekordlave 69 danske, hvilket betyder, at kursen er rekordlav i ti år. I følge en ny undersøgelse er det noget, danskerne er uhyre bevidste om. Forbrugerøkonom anerkender besparelsesmuligheden.

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

Solen skinner fra en dybblå himmel, mens jeg sidder under en parasol i skyggen og nyder et køligt glas hvidvin. Jeg befinder mig i den hyggelige, lille vin by, Riquewihr i Alsace, en smuk dag i slutningen af august.

Gøteborg er netop kåret som "European Capital of Smart Tourism", 2020. Det stod klart ved en ceremoni i Helsinki onsdag aften den 9. oktober. Konkurrencen gennemføres af EU-Kommissionen, og Gøteborg var den eneste nordiske by i finalen.

Efter mange års byggeri og klargøring åbner en helt ny skidestination i Sverige. Populære Idre Fjäll i Dalarna får en lillebror, for Idre Himmelfjäll, som den nye destination hedder, ligger kun et stenkast væk. Der bliver dermed en endnu større koncentration af skimuligheder i det samme geografiske område.

Er du vild med at stå på ski? Og trænger du til at komme op på brædderne med forventningen om, at der er sket mange forbedringer på din skidestination? Så er Sverige måske noget denne sæson. Valutakursen er også stadig rekordlav, så mange penge kan spares.

Af: Journalist Aage Krogsdam

 

Finland kaldes de 1000 søers land. Det er nok en underdrivelse, da der er mere end 200.000 søer i landet, hvor mere end 65 % er dækket af skov. Det finske folk har i sin historie været under skiftende herrer, længst under svenskerne og tilknytningen til Sverige har sat spor overalt med svenske navne. Cirka otte procent af befolkningen taler svensk.

Flyskam er blevet et hot udtryk og noget, de fleste rejsende forholder sig til anno 2019. Men til trods for dette, ser erhvervsrejsebranchen ikke tendens til, at rejseomfanget i virksomheder falder.

Direkte fly til Sälen og hundeslæde fra lufthavn til pister. Det er nu en realitet på en af de mest populære skidestinationer i Sverige.

Er man træt af standardhotelværelser og motorvejsmoteller, er der råd forude. Man kan bo i trætoppe, sove under stjernerne i et fyrtårn, holde ferien i sin egen boble eller leje en ø. I Sverige finder man masser af anderledes indkvartering til ferien, ikke mindst udendørs i naturen – og som de fleste sent vil glemme.