Rejser

Hvis du vil forsøde tilværelsen og prøve Sveriges tre bedste hoteller, behøver du bare at tage til Göteborg. Nabolandets tre ypperligste hoteller ligger nemlig i den grønne metropol, som man både kan nå med færge fra Frederikshavn og nemt fra Sjælland.

Af journalist Aage Krogsdam

Den store rejsemesse "Ferie for Alle" i Herning, der sluttede i weekenden, fik igen besøg af mere end 60.000 gæster de tre dage. Det endelig besøgstal blev i år på 61.319, og det er cirka 600 flere end sidste år. Der var i alt 1.131 udstillere med alt fra camping og golf til safari og charterrejser.

De fleste vil nok kalde Isaberg en skidestination, men det behøver ikke at betyde, at sommeren ikke også er cool. Flere og flere svenske skidestinationer forvandler deres skipister og skifaciliteter til sjove udendørsaktiviteter om sommeren. Og Isaberg er et godt eksempel med en stor nyhed denne sæson.

Af journalist Aage Krogsdam

Den store ø i Nordatlanten, Island, ligger kun 3 timers flyvning fra Danmark. Her bor 325.000 mennesker i en storslået men også barsk natur omgivet af vand, vulkaner, elve, vandfald, bjerge og is. Landets gennemsnitshøjde er kun 500 meter med det højeste bjerg Hvannadalshnúkur på 2.119 meter over havet. Over 11 procent af landet er dækket af gletsjere, og den største er Vatnajökul på cirka 13.000 kvadratkilometer. Den er samtidig den største gletsjer i Europa.

Reykjavik er både nyt og gammelt

Islands hovedstad med godt 180.000 indbyggere – mere end halvdelen af befolkningen - er et spændende bekendtskab. Byen er på en gang moderne, og samtidig findes der en række gamle små huse fra 1800-tallet, men ét har de alle til fælles. Nemlig den næsten gratis opvarmning med varmt vand fra de vulkanske aktiviteter i og omkring byen. Som et synligt bevis på den geotermiske energi, findes der mange svømme- og spabade i byen, hvor man kan få et dejligt varmt bad enten i almindeligt opvarmet vand eller i svovlbade, hvor vandet kommer direkte fra en gysier og siges at have én eller anden helbredende virkning på kroppen.

På den kulturelle front byder Reykjavik på den nyeste trend inden for teater og musik, ligesom mere traditionelle forestillinger inden for al slags scenekunst kan ses. En aften i byen kan man krydre med et besøg på en af de mange spændende restauranter, hvor fisk, lam og vildt er de tre mest populære retter på menukortet.

Guld Foss og Geysir

Godt en times kørsel øst for Reykjavik finder vi to naturfænomener i Nationalparken Thingvellir. Der er tale om det 32 meter høje vandfald, Guld Foss eller det gyldne vandfald, som det også kaldes. Vandet vælter sig ned af klipperne i to etaper. Lige i nærheden af vandfaldet ligger et stort geotermisk Geysir-område med varme kilder og Islands mest aktive gejser, Strokkur. Med regelmæssige udbrud hvert femte minut kastes en imponerende kaskade af vand op mod himlen. Rundt om i området er der huller med boblende ler og dampende underjordiske kilder. I Nationalparken finder vi stedet, hvor det islandske Alting, der er verdens ældste parlament, allerede i 900-tallet samledes for første gang.

Af journalist Aage Krogsdam

Den bøhmiske by Kutna Hora, der ligger cirka 70 km sydøst for Prag, var i Middelalderen Europas finanscentrum. Her blev der på møntprægeriet i byen fremstillet – og præget - mønter til hele Europa. Møntfremstillingen og byens status skyldtes, at der i den tidlige Middelalder blev fundet store mængder af sølv i omegnen af byen. Her blev der i løbet af de næste 300-400 år åbnet over 2000 sølvminer.

I næsten et halvt århundrede har San Francisco med stolthed fejret homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner (LGBT) med parader, fester og festivaler. Byens rige historie strækker sig fra North Beach til Castro og daterer sig så langt tilbage som til midten af 1800-tallet. På daværende tidspunkt var San Francisco en banebrydende by, der bød velkommen til besøgende fra LGBT-miljøet, og siden da er det blevet til et af de mest eksklusive - og inkluderende - steder at fejre LGBT-kulturen.

Så blev det atter engang Valentinsdag, som vi danskere er begyndt at fejre i stor stil. Dagen kommer sikkert blomsterbutikkerne til gode, men også andre brands vil være med på bølgen. Det islandske flyselskab, Icelandair, har spurgt deres personale, hvilke steder på Island de ville anbefale til en kærlighedsfyldt oplevelse.

Det er et godt spørgsmål. Fire paneldeltagere i en diskussion om bæredygtighed i rejsebranchen var alle enige om, at det er et langt, sejt og også svært træk, der skal til, men samtidig ikke uenige om, at det er nødvendigt for at bidrage til en sundere klode og et mere 'sundt' erhverv, som vi kan være bekendt. Det blev sagt på et velbesøgt medlemsmøde i Danske Rejsejournalister torsdag den 24. januar 2019, hvor bæredygtighed var på alles læber.

Af: Journalist Aage Krogsdam

Madeira er én stor blomsterhave, og særligt om foråret, når alt står i fuldt flor, ligner det nærmest et vulkanudbrud af farver overalt på den frodige ø.

Har du nogensinde slået dig løs i sneen som voksen? Gasset op for snescooteren ud over højfjeldet, nydt en hundeslædetur med begejstrede, smukke hunde eller fløjet over bjergene med en sne-kite (en drage)? En ferie med temperaturer under frysepunktet og iskrystaller i granerne behøver ikke kun betyde skiløb. Det siger knap en fjerdedel (24 %) af de danske skirejsende i en YouGov-undersøgelse.