Tour de France a la Samsø

Udgivet i Go' Fritid
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Arne Jonsson fra Tranebjerg deltog i 1959. Arne Jonsson fra Tranebjerg deltog i 1959. Foto: Jens Øster-.Mortensen.

SPORT OG FRITID: Så har der igen været Tour de France, og en der fulgte ekstra med er Arne Jonsson fra Tranebjerg på Samsø – han deltog nemlig i Tour de France i 1959, da verdens hårdeste cykelløb løb over 4456 kilometer.

Arne Jonsson cyklede i øvrigt med 1959 tourens ældste nulevende vinder, Ørnen fra Toledo (Federico Bahamontes) og susede ind over mållinjen på en sjetteplads i syvende etape.

LÆS OGSÅ: Gratis oplevelser på Samsø Naturskole

Arne Jonsson var nemlig cykelrytter og deltog i datidens 6-dages løb og mange internationale cykelløb i starten af 1960erne.

arne-jonsson-helikopter-tour-de-france-styrtTo dansker på tour

Der var to danskere på Tour holdet i 1959, og selvom det gik rasende godt, gik det galt ved et styrt på 9. etape, og den samske cykelrytter måtte udgå. Det var på etapen fra Bordeaux til Bayonne, og faktisk findes der en film, hvor man ser styrtet, hvis man klikker ind på 9. etape i 1959.

Til gengæld blev Jonsson en yderst kendt person, da han var den første Tour-rytter, der blev hentet med helikopter og han fik tilnavnet Helikopter-danskeren.

Ydermere kunne man i det kommende år møde et portræt på de franske apoteker, hvor Jonsson reklamerede for det smertestillende medikament, som gjorde hans smerter mindre.
Ved Tour de France i 1960 var Jonsson tilmeldt, men hans udstyr og cykel blev stjålet, og derfor udgik han af løbet.

Arne Jonsson har netop rundet de 85 år og kan kun opfordre Samsøs besøgende til at cykle øen rundt på jernhesten og ikke mindst følge Tour de France 2018 – 56 år efter at han selv deltog i det prestigefyldte løb.

Senest ændret Torsdag, 27 juli 2017 14:12
Jens Øster-Mortensen

 

 

Jens Øster-Mortensen har arbejdet som freelance fotojournalist siden 1986 og har gennem årene leveret blandt andet rejseartikler til danske dagblade og fagblade.

Er bosiddende på Samsø og har især rejst i Grønland, Færøerne og Italien og er medlem af Pressefotografforbundet og Danske Rejsejournalister. Har de seneste 3 år været fast fotojournalist på Samsø Posten.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.