Vinterdæk til vinterferien

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Sikkerheden på vej til vinterferien bør man ikke tage let på. Sikkerheden på vej til vinterferien bør man ikke tage let på. Foto: Continental.

SIKKERHED: Reglerne for vinterdæk er vidt forskellige fra land til land, og det koster, når man overtræder dem. Samtidig er det vigtigt at have styr på sikkerheden, når man tager på ferie, da føret kan være meget forskelligt fra Danmark.

Man bør derfor sætte sig grundigt ind i reglerne, inden man tager af sted. I nogle lande er vinterdæk lovpligtige i visse perioder og i andre lande som eksempelvis Tyskland, Norge, Østrig og Sverige kræves vinterdæk under visse vejrforhold.

vinterdaek-daektryk-vinterferie-bil-ferie-rejserGode råd inden vinterferien

Kort kan man sige, at de bedste råd er at pakke bilen rigtigt, så tingen lægger forsvarligt. Naturligvis skal man også sørge for at tjekke sine dæk med hensyn til slid og lufttryk. Tjek vinduesviskerne og batteriet. Og så er det altid en god ide at have en skovl med bag i bilen.

Alt det er næsten en selvfølgelighed, men mange overser lidt vinterdækkene. Dæktypen og kvaliteten, mønsterdybden og lufttrykket har enorm betydning for vejgrebet og dermed bremselængden.

- Uanset lovgivning og mindstekrav anbefaler vi et dækmønster på mindst 4 mm. Ligeledes betyder dæktrykket også rigtig meget for din og familiens sikkerhed, siger Georg Nielsen, adm. direktør for Continental Dæk Danmark.

Man skal desuden huske på, at en feriepakket bil med flere personer end til daglig betyder, at dæktrykket skal øges. Hvis dæktrykket er for lavt, så går det ud over evnen til at styre. Det er vigtigt hele vejen, men især i situationer, hvor man skal undvige pludseligt.

Samtidig skal man huske på, at et for lavt dæktryk koster kroner på benzintanken.

Det vigtige dæktryk

Motorsportseksperten John Nielsen har i samarbejde med Continental i øvrigt lavet en lille video, der viser, hvor vigtigt det korrekte dæktryk er. I videoen kan man også se og høre den tidligere eliteroer Mette Bloch fortælle om, hvordan hun pakker sin bil - de tungeste ting nederst og nul løse genstande.

Søg efter filmen på YouTube under "pak bilen rigtigt og tjek den før ferien".

På hjemmesiden www.dbdk.dk kan du også søge på "vinterdækregler" og finde reglerne for vinterdæk på de enkelte rejsemål.

- Selv om 8-9 ud af 10 bilister efterhånden kører på vinterdæk, er der stadig cirka omkring 3-400.000 bilister, som kører på sommerdæk i vinterperioden, påpeger Georg Nielsen.

10 hurtige råd inden vinterferien

• Tjek mønster og dæktryk og tjek reglerne i de lande du kører i gennem og skal til.
• Vær ikke en skovl - men ha' en med.
• Er vinduesviskerne i orden og er der sprinklervæske på?
• Tjek batteriet. En kold vinter kræver mere.
• Husk strøm på mobilen og oplader til turen.
• Tjek olietryk i motoren. Brug en fuldsyntetisk letløbsolie - se instruktionsbogen.
• Kølervæske. Gerne til 25-35 minusgrader.
• Førstehjælpskasse, redningsvest, pærer og advarselstrekant.
• Kørekort, DK-skilt (hvis der ikke er EU-plader på) og registreringsattest samt forsikringspapirer plus grønt og rødt kort.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.