×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med id: 73

Skiferie i Norges snedækkede natur

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Nybegyndere kan med fordel vælge at gå i skiskole. Man bliver meget hurtigere du med skiene, og så er det godt for sikkerheden. Nybegyndere kan med fordel vælge at gå i skiskole. Man bliver meget hurtigere du med skiene, og så er det godt for sikkerheden. Foto: Fritidsmagasinet.dk

SKI OG SJOV: For utrænede og nybegyndere er Skarslia det perfekte sted at holde skiferie. Her kan man bygge formen op i skiskolen og prøve færdighederne af på pisterne eller løjperne, som nordmændene ynder at sige. Samtidig kan man nyde noget af Norges smukkeste natur i Bergsjøområdet.

skarslia-apartments-ski-skiferie-norgeSmukt, højt oppe på fjeldet og tæt ved den norske by Ål ligger Skarslia Ski og Akesenter. Skisportsstedet, der ligger 250 kilometer nord for Larvik, er uden tvivl også et af Norges smukkeste. Det ligger i Bergsjøområdet og er destination for Fritidsmagasinets skitur.

Vi havde nogle uger før vinterferien spurgt Norsk Hytte Udlejning, om de kunne anbefale et godt sted, hvor vi i løbet af fem dage kunne få så meget styr på skiene, at det både var sjovt og samtidig mindre farligt. Bureauet var ikke i tvivl - tag til Skarslia og prøv alpint skiløb.

Skiferie med skiskole

Vi blev også anbefalet at tage i skiskole, for hvis det er mange år siden, man har stået på ski, eller hvis man aldrig har gjort det, så er det vigtigt at gå i skiskole.

lift-skarslia-ski-skiferiePå Skarslia har man flere skilærere, der alle har et godt øje for, hvad den enkelte har brug for at vide mere om.

- Form skiene som en pizza, siger skilæreren til børnene.

De gør, som han siger, og skiene bremser.

- Sæt dem parallelle som et snowboard. Så får I mere fart på.

Igen lystrer de og ganske rigtigt, så stiger farten igen.

- Man skal altid begynde på det lette område. Få styr på at bremse og lær at dreje. Så kommer resten af sig selv.

Skridt for skridt - og næsten ganske umærkeligt - lykkes det for underviseren at lære os de mest basale ting, der skal til for at komme i gang. Herefter kan man så selv arbejde videre og prøve det lærte - falde - rejse sig - falde og til sidst stå på ski, som om man aldrig havde gjort andet.

sondre-lift-ski-skiferiePister for alle

På Skarslia er der tre alpine nedkørsler på 1300, 1200 og 1000 samt et område til uøvede og børn.

- Hele januar har vi næsten kun danskere. Og mange er uøvede eller helt nye på ski. Derfor gør vi meget ud af at have noget for alle, siger Sondre Skarsgård Eggestøl, der overtog skisportsstedet for to år siden.

Skarslia er en familievirksomhed, og det mærkes. I skiudleveringen står faderen Harald, der tilbage i 1967 begyndte med en enkelt lift til skiturister. I dag er her plads til 120 personer fordelt på en række lejligheder og hytter.

harald-skarslia-skisport-ferie-vinterferi- Skarslia er ikke så stort, at det bliver uoverskueligt. Derfor er det velegnet til nybegyndere og børn. Vi er her hele tiden, så vi kan hjælpe med råd og vejledning, forklarer Sondre Eggestøl.

Der er desuden mulighed for at kaste sig over 150 kilometer langrendstier, men det må vente til en anden god gang. En ting ad gangen!

Er man ny på ski, har man også behov for at hvile af og til, for i begyndelsen er det hjernen, der bremser og drejer skiene.

Først når kroppen nærmest af sig selv tager over, har man lært at stå på ski, og så kan man slappe lidt mere af.

kaelk-ski-skiferie-norge-sne-vinterferie-rejserKælkebakken

Derfor er en tur på kælkebakken også en behagelig afveksling fra skiene. Skarslia har en af Norges største kælkebakker, og farten nedad kommer let op på 50 kilometer i timen. Bakken føles uendelig, og det giver et sug i maven, når man sidder helt nede ved sneen.

Men alt går naturligvis godt, så hvorfor ikke lige tage en tur mere, for her er to kælkeløjper; en på 1300 og en 1600 meter.

På snescooter til Isgrotten

Sondre Eggestøl har hele tiden fokus på nye ting, der kan gøre skiferien ekstra god:

skarslia-is-isgrotte-snescooter- Derfor har vi nu lavet en tur til Isgrotten med snescooteren. Vi kører hurtigt gennem snelandskabet og ender ved en grotte, der går 500 meter ind i fjeldet.

Men man går ikke ind i grotten, for det er her helt ude ved indgangen, at isdekorationerne findes. Her, hvor varmen fra jordens indre mødes med kulden, dannes de smukkeste isdrypsten ved hulens indgang.

Det er som at se ind i en iskatedral, og det er meget betagende at se naturens underværker.

Tilbage på pisten

Men igen kalder pisten, så scooterne startes og i en vældig fart suser vi tilbage til Skarslia. Alle vil nu helt til tops på pisten.

På med hjelmen og brillerne og så bare nedad. Det kører for os. I fuld fart.

Jo, alle fik lært noget om at stå på ski på Skarslia Ski og Akesenter, der varmt kan anbefales - på grund af de forskellige sværhedsgrader fra røde til sorte pister. Men bestemt også på grund af den familiære atmosfære, de hyggelige omgivelser og den meget smukke Bergsjø-natur.


varm-chokolade-sne-skarslia-norge-ski-skiferieSkarslia Ski og Akesenter

Skarslia Ski og Akesenter ligger i Bergsjøområdet i Vats 950 meter over havet. Man kan vælge mellem hytter eller lejligheder med tilsammen 120 sengepladser. Boligerne ligger direkte ud til ski- og kælkebakkerne. Der er desuden gode muligheder for ture ud i snelandskabet og isfiskeri.

Bergsjø-området er ufatteligt smukt også om sommeren, hvor Skarslia er et godt udgangspunkt for vandre- og cykelture.

Ridelejr i Norges natur

Det seneste skud på stammen af aktiviteter er en ridelejr. Man kan komme med i sommermånederne juni, juli og august, hvor deltagerne kommer gennem slugter, langs sprudlende elve og op ad stejle skråninger, gennem skove og over enge.

Man kan vælge mellem korte og lange ture på islænderheste i det smukke landskab og man skal bestille i god tid, hvis man vil med.

Læs mere om ridelejren på Skarslia.

Senest ændret Tirsdag, 23 februar 2016 19:44

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.