×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med id: 143

Tag til skønne Korsika

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Korsika er ren nydelse i det dejlige Middelhav. Korsika er ren nydelse i det dejlige Middelhav. Foto: Karsten Himmelstrup.

MIDDELHAVET: I Bonifacio mødes den italienske og den franske verden, men det er mågerne her ligeglade med. Byen ligger smukt og klæber sig op af de høje klipper på halvøen, der strækker sig ud i Middelhavet.

huse-korsikaDen franske Middelhavsø Korsika er en turistmagnet, og mange danskere vender år efter år tilbage til øen, hvor ikke mindst klimaet i foråret, sommeren og i efteråret er særdeles stabilt og godt.

Samtidig byder Korsika på en helt speciel korsikansk kultur. Indbyggerne er selvbevidste og har skabt deres helt egen stil – de er franske og ligger samtidig tæt ved det italienske fastland og den italienske pendant, Sardinien.

Masser af danskere vælger charterfly i sommerhalvåret. Andre tager bilen og videre med færge fra en række franske og italienske havnebyer. Trafikken er tæt, selv om det ikke er helt billigt at komme over til Korsika.

Der møder turisterne som det første især havnebyerne Bastia og Calvi, og sidstnævnte kan mange ikke undgå at hænge fast i. De kilometerlange flotte sandstrande på den ene side af byen og klipperne på den anden giver masser af muligheder for gode oplevelser.

gader-korsikaMen der er andre måder at komme dertil. Således er der fly fra Danmark til Sardinien, og derfra er der ikke langt over strædet til den allersydligste del af Korsika, nemlig Bonifacio. Byen, som har mange besøgende på endagstur, når bilen skal luftes på de smalle veje på Korsika.

Her rejser de høje lyse kalkstensklipper sig dramatisk ud mod havet og ned mod italienske Sardinien, og enhver turist med respekt for sig selv bør tage en tur med en af de mange udflugtsbåde ud på havet – neden for klipperne – og opleve dem på nærmeste hold. De vil så se byen i en helt ny vinkel, for den er nærmest klistret fast til klipperne, og synet af den gamle fæstningsby er aldeles imponerende for de manger, der gør sig ulejligheden.

Bonifacio ligger på en halvø, så det er muligt at komme rundt med turistbådene – blandt andet til nogle af de flotte grotter, som findes i området. En af dem, Sdragonato-grotten, sejler de fleste af selskabernes både ind i, og derinde er det muligt at betragte hullet i loftet, som helt tydeligt afslører omridset af Korsika.

Stærkt prustende
Vel tilbage fra udflugtsbåden skal benene røres, og der er masser af motion og styrke at hente i at tage turen til tops i byen. Op ad trapperne går det, og da varmen ofte præger området, bliver man som regel mødt af andre stærkt prustende mennesker.

Belønningen er udsigten helt oppe fra toppen. Der er masser af brostensbelagte gader, afbrudt af små pladser, og som enhver turistby med respekt for sig selv byder også Bonifacio på fortovsrestauranter.

maage-korsikaMåger er sikkert ligeglade
En detalje, som de mange måger sikkert er ganske ligeglade med, er den særdeles stejle Aragon-trappe, der går på ydersiden af klipperne fra den gamle bydel og næsten ned til havet. Ifølge legenden blev trappen med de 187 høje trin bygget på en enkelt nat af kong Aragons tropper, så de kunne trænge ind i byen ad denne vej.

I virkeligheden blev den benyttet af de lokale til at hente vand fra et lavtliggende bassin, og i dag er det turisterne, som tager den anstrengende tur op og ned. Udsigten fra den gamle bydel er enorm. Her har man et flot kig mod syd og de omkringliggende hvide klippesider, og i klart vejr kan man se helt til Sardinien.

Verdenshistorie
Bonifacio bliver først gang nævnt – mener de lokale – i Homers Odyseen. I hvert fald passer beskrivelsen perfekt på en af de havnebyer, som Homer beskriver. Ellers har byen spillet en central rolle langt tilbage i Middelhavets historie, og det siger jo ikke så lidt i lyset af, at en stor del af verdenshistorien har udspillet sig i dette område.

middelhavet-korsikaBonifacio nyder godt af en naturlig havn, og bådenes standard vidner om, at det ikke er småpenge, der er på spil. Byen er tydeligvis mere italiensk end fransk, hvad atmosfæren angår, og den adskiller sig også på den måde fra resten af Korsika.

De mange turister på en begrænset plads betyder, at priserne er pænt høje, og at kommercialiseringen dominerer langt mere her end længere nordpå. Til gengæld er det muligt hurtigt at komme til at række gode strande, som man nærmest har for sig selv og dermed få lidt fra begge verdener.

klippehul-korsikaklipper-korsika

Senest ændret Mandag, 16 juli 2018 06:38

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.