Blomsterparadis i tidligere stenbrud

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Butchart Gardens på Vancouver Island i Canada er mange haver i én. Butchart Gardens på Vancouver Island i Canada er mange haver i én. Foto: Aage Krogsdam.

SKØNHED: Butchart Gardens på Vancouver Island i Canada hører til verdens mest spektakulære haver med tusindvis af blomster og planter i alle regnbuens farver alt afhængig af årstiden. Haven er afgjort et besøg værd.

En masse insekter inklusiv bier og store sommerfugle svirrer igennem luften, der er tætnet af den sødeligt og parfumelignende duft fra de mange blomster.

bi-blomstI juni og juli er det ikke mindst duften fra de omkring 7000 roser som står i fuldt flor i rosenhaven, i et vulkanudbrud af farver, der sniger sig om ens næsebor.

Bier og sommerfugle og de andre insekter har travlt. Fra blomst til blomst flyver de, hvor de i blomsterkronernes favntag suger nektar, samtidig med at de bestøver kronerne og dermed sikrer næste generation. Hver sin årstid har sine favoritter af blomster og farvepragten følger årets rytme.

Vancouver Islands have

Vi befinder os på Vancouver Island cirka en halv times kørsel fra Victoria, der er hovedstad i en af Canadas store delstater British Columbia. I et tidligere stenbrud omgivet af høje træer ligger den 22 hektar store Butchart Gardens, en af verdens smukkeste haver.

blomster-have-butchart-gardensDet hele begyndte med, at den 34-årige Robert Pim Butchart i 1888 startede med cementproduktion. I takt med velstandsstigningen og industrialisering på hele det amerikanske kontinent voksede efterspørgslen, og omkring århundrede skiftet drog iværksætterne fra Ontario på østkysten vest på til Vancouver Island. Her købte Robert Pim Butchart sammen med sin kone Jennie et areal på 55 hektarer nord for Victoria. På arealet var der store limstensforekomster velegnet til cementproduktion.

Haven anlægges

Mens Robert producerede cement på sin fabrik, fyldte hun arene i stenbruddet med jord og begyndte anlæggelsen af en have, der i dag 111 år efter er verdensberømt.

På deres talrige rejser i ind- og udland blev ægteparret inspireret til havens anlæggelse samtidig med, at de hjembragte buske og planter fra alle hjørner af kloden.
Haven blev større og større, og parrets to døtre tog med stor begejstring del i udviklingen af den. Haven er delt op i forskellige afsnit med blomster, der er tilpasset det kuperede terræn, som også indeholder flere søer med høje springvand.

Rosenhaven

Den største have er den sunkne have, rosenhaven med mere end 7000 forskellige roser, der er anlagt på stenbruddets dybeste sted med store eksotiske træer og planter. Mange af dem er afmærket med navn, hjemland og det år, de er registreret hos the American Rose Society.

indgang-butchart-gardensDerudover er den japanske have med mere end 600 japanske kirsebærtræer et mesterværk. Det var det japanske afsnit, som ægteparret anlagde først allerede i 1906 med råd og vejledning af den daværende kendte japanske havearkitekt Isburo Kishida.

Attraktionen i denne have er især de blå valmuer fra Himalayabjergene og blomstrer i det sene forår igennem hele den japanske have. Jannie Butchart var en af de første nordamerikanere, der begyndte at dyrke de blå valmuer, efter at Edinburgh Botanical Garden gav hende nogle af deres første frø.

Italiensk kunst

To andre områder i haven er tildelt navnene den italienske have og middelhavshaven. Rundt i haven pryder de mange forskellige planter, buske og blomster stier og bede i alle regnbuens farver alt efter årstiden.

Flere steder ses store italienske bronze skulpturer. Haven bærer i den grad præg af familiens store interesse for italiensk kunst. Robert og Jennie døbte da også deres ejendom "Benvenuto" - italiensk for "Velkommen".

roede-blomster-haveDer findes også en børnepavillion med 30 håndudskårne trædyr og to herskabsvogne, og der er anlagt en friluftsscene, ligesom der også fines nogle flotte totempæle i haven. Haven eller haverne har det hele.

Den smukke have har årligt over en million besøgene fra ind- og udland, og i dag er det Robert og Jennies Butchart oldebørn, der driver haven videre helt i oldeforældrenes ånd.

Nyttige links:
www.butchartgardens.com
www.aircanada.com
www.gislev-rejser.dk
www.explorevancouverisland.com

Senest ændret Fredag, 09 januar 2015 05:19

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.