Kultur, natur og historie lige syd for Danmark

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

 

Lige syd for Bornholm og Lolland samt Falster ligger delstaten Mecklenburg- Vorprommeren. Efter genforeningen af Tyskland i 1990 er denne stat blevet en del af den samlede markedsføring af Tyskland som turistdestination.
Men delstatens turistorganisationer med flere vil gerne have flere turister fra Danmark, hvor det sidste år kun blev til cirka 100.000 danskere ud af omkring syv millioner besøgende i denne Østersøregion.

Området har da også meget at byde på. Det fremgik af et pressemøde forleden, hvor en række turistorganisationer fra delstaten orienterede om de mange muligheder for aktiviteter året rundt.

Om sommeren ligger omkring 2000 kilometer sandstrand åbne for vandaktiviteter her langs Østersøen. Ikke mindst i den smukke halvø Fischland-Darss-Zingest vest for Rügen med et kæmpemæssigt fuglereservat og en række feriebyer med alle de sommeraktiviteter, børnefamilier kan ønske sig for børnene.

Tranerne flyver forbi

Om foråret og efteråret er fuglereservatet fuldt optaget af en lang række vadefugle. Ikke mindst flyver tranerne forbi, de slår sig også ned i kortere eller længere tid i søen og strandengene for at hvile, æde og samle kræfter til den videre rejse nordpå om foråret eller sydpå om efteråret. Det anslås, at man her i trækperioden kan opleve op til 65.000 af den flotte slanke fugl raste og æde.

Men ud over den smukke og afvekslende natur blandt andet med de flotte hvide kridtklinter på Rügen, byder regionen på kulturelle og arkitektoniske oplevelser i de gamle middelalderbyer som Rostock, Schwerin og Stralsund. Sidst nævnte har et Ozeanum med masser af fisk, hajer og andre mindre havpattedyr samt skeletter af de store hvaler og på taget af Oseaniet ses Humboldt-pingviner.

I det hele taget er naturen i fokus i delstaten med syv- otte naturparker, hvor forskellige naturmiljøer sammen med deres naturlige flora og fauna kan ses på nært hold. I regionen findes flere zoologiske haver samt en stor park med bjørne.

Langs Østersøkysten findes som nævnt en lang række badehoteller, og her er der tilbud om wellness sammen med opholdet og alle prisniveauer er repræsenteret. Det drejer sig om østkysten af delstaten ud mod Pommern bugten syd for Rügen.

Luksusferiehoteller

Øen Rügen er et kapitel for sig med en lang række luksusbadehoteller og spacentre på østkysten. Nogle af disse badehoteller har en lang historie, og flere af dem blev allerede bygget ved 1800-tallets begyndelse. Ud over den smukke natur med bøgeskov og hvide kridtklinter a la Møn, bør man besøge Hitlers kæmpemæssige feriecenter Prora.

Hans vanvittige ferieanlæg og badehotel på Rügens østkyst mellem Sassnitz og Binz ligger omkring 150 meter fra stranden. Her blev der i perioden fra 1936-1939 bygget otte identiske seks etagers hotelblokke med en længde på cirka 4.5 km. Ideen var, at ferieboligerne skulle tilbydes alle arbejdere i Tyskland, og her var plads til cirka 20.000 gæster ad gangen. Men byggeriet blev aldrig færdiggjort, og bygningerne stod tomme i mange år. I en periode brugte Østtyskland komplekset som kasserne. Efter genforeningen i 1990 blev området offentligt tilgængeligt og i 1994 fredet. Senere er der indrettet et museum, et besøgscenter, et vandrerhjem og fra 2016 begyndte man at indrette luksuslejligheder i bygningerne, og dette arbejde er endnu ikke afsluttet. Komplekset er absolut et besøg værd.

Eniro nyheder - Seneste nyt fra Eniro nyheder og Ni.dk.

Senest ændret Mandag, 28 oktober 2019 18:24

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.