Prince-museum, møller og flotte skulpturer

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

En gåtur over Stone Arch Bridge i Minneapolis med udsigt til St. Anthony Falls er en stor oplevelse. Det er den eneste buede bro lavet af sten over Mississippi-floden, og den blev indviet i 1883.

Det var en stor drøm, der gik i opfyldelse for beboerne, industrien og landbruget, da den nye bro blev indviet, i det broen gjorde det nemmere at transportere varer fra øst mod vest i USA. Broen ligger lige nedenfor det cirka 20 meter høje Saint Antony Falls, som ligger midt i byen. I næsten 100 år blev broen et vigtigt led i USA's jernbanenet. Men i midten af 1900-tallet afløste nyere broer den gamle stenbro, og det sidste passagertog krydsede broen i 1978. I de følgende år blev broen restaureret, og i 1994 blev den omdannet til en cykel- og gåbro, der forbinder Minneapolis' højre bred med den venstre bred.

The Mill Museum

Når du har krydset broen fra øst mod vest kommer du til The Mill distrikt med The Mill Museum, hvor du kan se og høre om verdens største melfabrikker, som blev bygget her til at male hvede, majs og byg fra de store landbrugsområder i USA's kornbælte. Fabrikkerne blev bygget i slutningen af 1800-tallet og var grundlaget for tilblivelsen af Minneapolis. Melmøllerne blev drevet af el fra et vandkraftværk bygget ved flodens største vandfald, St. Anthony Falls.

En af de første og på daværende tidspunkt verdens største melmølle, Washburn A Mill, eksploderede en lun forårsaften den 2. maj 1878, lige før solen forsvandt bag skovene mod øst. Braget fra eksplosionen kunne høres 15 kilometer borte i byen St. Paul. Den første eksplosion blev efterfulgt af flere, og 18 arbejdere blev dræbt.

Melmøllen var kun fire år gammel og var blevet bygget af en forretningsmand og iværksætter fra Wisconsin ved navn C.C. Washburn. Han havde set mulighederne for at udnytte vandkraften ved Mississippi-flodens eneste vandfald, St. Anthony Falls, til at bygge den syv etagers høje bygning med melmøller, der blev drevet af flodens vand. Hans første melmølle blev bygget i 1866, og i 1874 byggende han en endnu større mølle, som var en af Minneapolis' største arbejdspladser. Byen havde i 1878 cirka 50.000 indbyggere.

Skulpturpark

Fra The Mill-distrikt er der busforbindelse til skulpturparken, der ligger i den nordvestlige del af Minneapolis. Parken med mere end 50 skulpturer ligger ved The Walker Arts Center og haven, der blev indviet i 1988, er blevet verdensberømt blandt andet på grund af to ikoniske skulpturer "Spoonbridge og Cherry" og "Den blå hane". "Spoonbridge og Cherry" skulpturen er cirka 6 meter høj og 10 meter lang. Det er en stor hvidmalet stålske anbragt midt i en lille sø bærende på et rødt kirsebær.

Skulpturen er siden indvielsen af skulpturhaven i 1988 blevet et ikonisk vartegn for million byen Minneapolis.

Udover kirsebærskeen er der endnu en spektakulær skulptur i haven i form af "Den blå hane". Fra en cirka 3 meter høj platform står den blå hane majestætisk og skuer ud over parken som en slags vogter af de forskellige skulpturer i mange farver og former fremstillet af forskellige materialer, lige fra mursten og træ til jern, bronze, stål og granit. Nogle skulpturer er abstrakte i formen, andre ligner menneskekroppe i forskellige positurer, og andre metal- og granitskulpturer der ligger i græsset rundt omkring i parken. Den østlige del af haven er inddelt i fire kvadrater med en eller flere skulpturer indpasset mellem sjældne blomster og planter på en sådan måde, at arkitekterne bag udformningen har fået kunst og natur til at gå op i en højere enhed.

Prince

Er du til rockmusik ligger Museet for den verdensberømte musiker Prince nær centrum. Han er født i Minneapolis og døde i 2016, kun 58 år gammel. Hans tidligere hjem og studie er indrettet til museum, og her kan du se, høre og læse om hele hans liv.

Fra centrum af Minneapolis kan du i øvrigt køre med letbanen til centrum af St. Paul, hvor du passerer Minneapolis Universitet samt delstatens parlamentsbygning, The Capitol. Lige når letbanen har forladt centrum af Minneapolis, krydser du Mississippi-floden og ved endestationen i St. Paul møder du igen floden, der slynger sit løb igennem bakkerne mellem de to byer.

Tag desuden med letbanen fra centrum af Minneapolis mod lufthavnen og lidt videre til forstadsbyen Bloomington med et af verdens største indkøbscentre, The Mall of America, med cirka 550 butikker placeret i fire etager omkring en kæmpe forlystelsespark. Se mere på hjemmesiden minneapolis.org.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.