Klassisk koncert i Wien Fremhævet

Udgivet i Nyt fra rejsebranchen
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Af: Journalist Aage Krogsdam

Vi er på vej op ad trappen til Rosenkavaliersalen i et af Wiens smukkeste og ældste barokslotte. Lyserøde og grønne marmorsøjler samt forgyldt ornamentik pryder trappehallen, ligesom smukke funklende krystallysekroner, der er mere end en meter høje og brede hænger ned fra loftet både i hallen og i Rosenkavaliersalen.

Slottet er bygget mellem 1706 og 1710 af de to arkitekter Johann Bernhard Fischer von Erlach og Johan Lukas von Hildebrandt. Allerede fa begyndelsen blev her holdt klassiske koncerter i de flotte omgivelser, og Østrigs verdenskendte komponist Wolfgang Amadeus Mozart kommer her første gang, hvor han blandt andet siges at havde siddet på skødet af kejserinde Maria Teresa til hans første koncert. Lige siden er Mozarts værker blevet spillet på slottet ved koncerter af forskellig art. Slottet blev fra middelalderen og frem til i dag også brugt til store kejserlige baller, bryllupper med flere, og her dansede den sidste store kejser Franz Josef og hans kone Sisi til musik af Johan Strauss. Der knytter sig således meget kulturhistorie til det berømte slot, som lige siden færdiggørelsen har været centrum for europæisk kultur, musik og politik. Mod slutningen af 2. verdenskrig mødtes modstandsmedlemmer på slottet for at lægge grundlaget for efterkrigstidens Østrig. Og landets første parlament blev indrettet her efter krigens afslutning

Måske verdens bedste kammerorkester

Men i dag er det Vienna Residence Orchestra, som holder til her, hvor der året rundt holdes koncerter med klassisk musik, især Mozart og Strauss. Kammerorkestreret blev grundlagt af pianisten og dirigenten Paul Moser og hans kone Sylvia Moser i 1991. Og siden har kammerorkestret, som regnes for et af verdens bedste, holdt koncerter i ind- og udland, men mest på slottet, hvor de holder til. Orkestret består af 10 til 40 medlemmer inklusiv sopraner og tenorer. Koncerten, jeg overværede, varede i cirka 1½ time, og programmet startede med nogle af Mozarts mest kendt kompositioner blandt andet overturen fra operaen Figaro. Også musik af Vivaldi var på programmet, mens sidste halvdel af koncerten omfattede musik af Johannes Brahms, Franz Léhar og Johans Strauss den yngre samt Johan Strauss den ældre. Vi lyttede blandt andet til Wiener Blut, Kejservalsen og naturligvis An den Schönen Blauen Donau, mens orkestret sluttede af med Johan Strauss den ældres Radetzky March.

Flodkrydstogt

Det var en flot og inspirerende aften at lytte til det dygtige orkester. Hvis du vil opleve denne klassiske Wienermusik en aften, kan du gøre det ved at tage med på et af Best Travels flodkrydstogter fra Wien til Bukarest eller omvendt. Der sejles på ruten fra marts til november, hvilket vil sige, at hver anden tur starter i Bukarest og hver anden i Wien. Men fælles for alle ture er, at du får hele pakken - fly, transfer, kahyt og helpension plus en lang række udflugter, byvandringer i hovedstæderne Wien, Bratislava, Budapest og Beograd. Som tilkøb kan du opleve koncerten i Wien. Floden Donau er næsten 3.000 kilometer lang og er Europas næstlængste flod. Den løber fra sit udspring i Schwarzwald syd for Karlsruhe i Tyskland gennem Østrig, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Serbien og Rumænien, hvor den danner grænse til Bulgarien og udmunder i Sortehavet.

Senest ændret Mandag, 11 april 2022 13:58

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.