Måske er det fordi, vi er bange for, at robotter skal overtage vores liv? Eller måske frygter vi forandringer, og at tingene skal komme ud af kontrol? Jovist, men intelligent teknologi er kommet for at blive, kan det ses i Danmark og ude i verden, og der er ingen tvivl om, at den vil vinde indpas mange flere steder i vores samfund.

Alt bliver bare lettere, når man bor lige ved pisten. Når det ikke tager mere end blot et par minutter at komme fra pist til pejs ved tusmørketid, og man hurtigt kan lægge de trætte ben op i sofaen. Det sparer også tid, for man er fri for skibusser og at pakke alt udstyr ind i bagagerummet af bilen samt lange maratontraveture. De fleste skiløbere og snowboardere vil med stor sandsynlighed gerne slippe for den anstrengende tur med grejet på skulderen.

Tekst: Journalist Aage Krogsdam

Med de perlemorshvide tage udformet som sejlene på et skib ligger Sidneys verdensberømte operabygning, tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon, blotlagt lige ud til havnen på en lille halvø, som et markant vartegn for byen lige overfor Sydney Harbour Bridge, som ses til venstre for operahuset.

Har du følt dig lidt stiv i betrækket, når du efter en lang pause fra skiløbet hopper op på skiene igen? Så er du ikke alene. Det er dog ikke svært at komme godt i gang igen, hvis man blot tager en række forholdsregler. Danmarks Skiforbund og Visit Sweden giver gode råd:

God humle rimer på en god ferie. Og det har det islandske flyselskab anerkendt. Det gælder, hvad enten man er på vej på fabelagtig ferie og ser indflyvningen med en kold øl i hånden. Eller man er på vej hjem - lidt vemodig over, at det hele er slut.

Skal du til USA i nærmeste fremtid, hvadenten det er privat eller på job? Så skal du være opmærksom på, at Trumps delvise nedlukning af USA's statsapparat kan komme til at drille dig på rejsen. Se mere her.

Skiferie og vandgrød i en periode? Eller ingen skiferie. Valget er nemt for de fleste glade skiløbere. Og det er bare ikke alle, der har råd til at spendere en mindre formue på en skiferie - eller en ekstra skiferie. Men man behøver faktisk heller ikke at købe sig fattig, når en af yndlingsferierne skal nydes. Den svenske valuta er rekordlav, og der er også andre effektive sparefif, man kan benytte sig af.

Har du nogensinde oplevet, at dit fly var forsinket? Og at det var svært at få kompensation for det? Eller andre lignende ting? Og har du bemærket, at problemet med flyforsinkelser synes at være stigende? Det har flyjura.dk en række iagttagelser til, som du kan læse om her.

Flere og flere oplever, at de rammes af ubehagelige flyforsinkelser. Flyjura.dk har udarbejdet en liste over flytrafikken henover jul og nytår, både ind og ud af Billund og Københavns Lufthavn, Kastrup.

Det norske lavprisflyselskab Norwegian skulle angiveligt have de fleste problemer med hele 30 flyforsinkelser/aflysninger ud af cirka 1.300 afgange, der var forsinket mere end 3 timer. Norwegian havde især problemer med aflysninger i dagene op til jul, fra den 16. - 21. december.

Danske SAS havde også problemer med at få flyene afsted til tiden med 20 forsinkelser ud af næsten 2.600 afgange. Det er rundt regnet dobbelt så mange afgange som Norwegian, men med 10 færre forsinkelser, skriver flyjura.dk.

De næst fleste afgange findes hos britiske EasyJet med cirka 500 afgange, dog med kun 8 forsinkelser.

Flyjura.dk peger også på, at hvis man flyver ind eller ud af Kastrup har man de seneste 14 dages tid haft 3 gange så stor risiko for at blive ramt af forsinkelser/aflysninger sammenlignet med Billund.

Har man oplevet forsinkelser under sin rejse, kan flyjura.dk kontaktes, hvorved de lover at tjekke, om man er berettiget til kompensation, og de skulle angiveligt også sørge for, at denne bliver udbetalt snarest.

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

Australien er et stort kontinent, og selvom fly i dag er den største transportør af passagerer over længere afstande, er det stadig muligt at køre øst/vest og nord/syd med passagertog gennem nogle af kontinentets smukkeste landskaber. På disse togture kan man opleve det virkelige outback med busksteppe, bjergkløfter, høje bjerge, floder, ørkener og tropisk regnskov.

Tekst og fotos: Aage Krogsdam

I delstaten Queensland i Australien kommer du tæt på saltvandkrokodillerne, hvis du tager en tur ned ad den brede flod midt i regnskoven. Jeg sejlede i en lille smal fladbundet turbåd, hvor der var plads til cirka 40 personer, ned ad Daintree River i den store nationalpark Daintree. Floden løber ud i Stillehavet cirka 180 km nord for Cairns. Vi er i området Daintree, hvor verdens ældste regnskov befinder sig. Området er berømt for sine farlige saltvandskrokodiller.

Langs bredderne hænger lianer og regnskovstræer ud over brinkerne. På en af flodens små øer på cirka 100 gange 20 meter har Tom, vores bådfører, tidligere på dagen spottet en stor krokodillehan. Nu sejler han meget langsomt kun nogle få meter fra bredden, hvor han spejder ind imellem træerne. Strømmen i floden er voldsom, og det grumsede vand gør, at vi ikke kan se mere end nogle få centimeter ned i vandet. Vi ved ikke, om der ligger en krokodille lige under vandoverfladen og venter på bytte og derfor skal vi holde arme og hænder indenbords. Pludselig stopper Tom båden, og vi ser en stor krokodille ligge på bredden fem-seks meter fra os med hovedet under nogle lianer. Mens vi betragter det forhistoriske væsen fortæller Tom, at det er en cirka seks meter lang han, der holder til her. Den dominerer en strækning på fem km langs floden, og den har formentlig fire-fem hunner.

Krokodillen ligger helt stille og upåvirket af turbåden med snakkende passagerer. Den ser frygtindgydende ud med den lange savtakkede hale og den brede krop med det brunlige knubbede skjold.

»Krokodillerne er vant til, at vi er her, så blot vi respekterer, at den ligger der, og ikke kommer nærmere end fem-seks meter, bliver de liggende,« siger Tom beroligende.

Efter at alle har fået taget fotos af den store han, går turen videre ned ad floden på jagt efter flere krokodiller. Og ganske rigtigt, lidt længere fremme spotter vi en unge, der er cirka en meter lang unge på sandbrinken. Helt ubevægelig ligger den og stirrer på os. Flere steder er der kvægfarme med græsmarker ned til floden. Dør et stykke kvæg, lugter de store hankrokodiller hurtigt det selvdøde dyr. Den krokodille, der kommer først til det døde dyr, der kan veje op til 800 kg, trækker det ned i floden og gemmer kadaveret under vandet, hvorefter krokodillen har mad i lang tid.

Beboerne i de små landsbyer med farmene langs floden har lært at leve med krokodillerne men har stor respekt for de farlige krybdyr. De går nemlig ikke af vejen for menneskeføde, selv om deres væsentligste fødekilde er fisk. Efter oplevelsen med to krokodiller er dagen reddet. Det er nemlig ikke sikkert, at det lykkes at se krokodiller på Daintree River. Vandstand og vandets temperatur er afgørende for, om krokodillerne går på land.

Kvælerslanger i træet

Lige pludselig stopper Tom båden og peger op i et træ tre meter over vandspejlet. I det, der ligner et v-kryds af grene, ligger en cirka tre meter lang rødbrun pytonslange sammenrullet.

»Den ligger formentlig og fordøjer et måltid mad, det kan være en fugl eller et krybdyr. De næste to-tre måneder får den måske ikke noget at spise", siger vores guide.

Foruden krokodiller og slanger huser den gamle regnskov nogle af Australiens mest truede dyr og planter, som har et fristed i nationalparken. I træerne lever mange forskellige fugle lige fra ørne, falke og høge til papegøjer i alle regnbuens farver og små fugle samt en lille udryddelsestruet træfrø.

På jorden lever firben, slanger, andre krybdyr, skorpioner, edderkopper samt skildpadder og krokodiller i vandhuller og floder. Den store fugl cassowary lever også her. Den er på størrelse med en emu eller en struds, og et farvestrålende hoved pryder dens sorte krop. Dyr og planter har alle sammen hver sin funktion i det økologiske kredsløb i regnskoven.

Turoperatør Travstar i Cairns arrangerer dagsture til Daintree River og nationalparken. Pris cirka 1000 kr. inklusiv frokost.

Se nærmere på www.visitqueensland.com eller www.daintreeiver.criusecenter.com.,au eller www.travstar.com.