Rejser

Forestil dig følgende scenario: du er blevet inspireret af vores rejseartikler, og har bestemt dig for at flyve til et land, som du aldrig har været i. Nu står du og venter på din kuffert ved rullebåndet i en fremmed lufthavn i et fremmed land. Tiden går, og til sidst indsér du, at din kuffert nok aldrig dukker op. Udover dit tøj, din computer og et digitalkamera, som du netop har tømt, for at give plads til nye minder, så havde du også en flaske af din yndlingswhisky, som du netop havde købt i taxfree.

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

De graver og graver i Israel. Arkæologer fra hele verden er stadig i gang med at udgrave ruiner fra en kultur, der er mere end 5000 år gammel. Det viser sig, jo mere der udgraves, at biblens fortællinger fra både Det Gamle og Det Nye Testamente passer i utrolig præcis grad med det, som findes under jorden, jo dybere arkæologerne kommer ned.

Van Gogh, som er en af verdens vel nok største kunstnere gennem tiden, flytter nu på slot. Det gør han med lys og lyd og kongeligt islæt - og såmænd i hele fire måneder. Det betyder, at der er god tid for os danskere til at nå en smuttur til Kalmar Slot.

Vi husker det nok alle. De mange besværlige mellemlandinger på en oversøisk rejse, så billetprisen kan betales med de få penge, man har på et tidspunkt i livet, hvor pengepungen ikke bugner. Op og ned i luften, ind og ud af forskellige lufthavne, hvor der sjældent er plads til, at man kan sidde ned og hvile sig, og en søvn, der afbrydes konstant. Mange har også prøvet at skulle flyve meget tidligt fra en lufthavn, endda før kaffestederne åbner, og det er skidt for de fleste voksne.

Icelandair fejrer 30-års jubilæet for Islands nationale øldag ved at fortælle om Islands bedste bryg- og øl-oplevelser. Medarbejdere med passion for den liflige humle deler - i samarbejde med dem, der har erfaring med at brygge øllene - deres lokale viden om den 30 år gamle øl-arv.

Hvis du vil forsøde tilværelsen og prøve Sveriges tre bedste hoteller, behøver du bare at tage til Göteborg. Nabolandets tre ypperligste hoteller ligger nemlig i den grønne metropol, som man både kan nå med færge fra Frederikshavn og nemt fra Sjælland.

Af journalist Aage Krogsdam

Den store rejsemesse "Ferie for Alle" i Herning, der sluttede i weekenden, fik igen besøg af mere end 60.000 gæster de tre dage. Det endelig besøgstal blev i år på 61.319, og det er cirka 600 flere end sidste år. Der var i alt 1.131 udstillere med alt fra camping og golf til safari og charterrejser.

De fleste vil nok kalde Isaberg en skidestination, men det behøver ikke at betyde, at sommeren ikke også er cool. Flere og flere svenske skidestinationer forvandler deres skipister og skifaciliteter til sjove udendørsaktiviteter om sommeren. Og Isaberg er et godt eksempel med en stor nyhed denne sæson.

Af journalist Aage Krogsdam

Den store ø i Nordatlanten, Island, ligger kun 3 timers flyvning fra Danmark. Her bor 325.000 mennesker i en storslået men også barsk natur omgivet af vand, vulkaner, elve, vandfald, bjerge og is. Landets gennemsnitshøjde er kun 500 meter med det højeste bjerg Hvannadalshnúkur på 2.119 meter over havet. Over 11 procent af landet er dækket af gletsjere, og den største er Vatnajökul på cirka 13.000 kvadratkilometer. Den er samtidig den største gletsjer i Europa.

Reykjavik er både nyt og gammelt

Islands hovedstad med godt 180.000 indbyggere – mere end halvdelen af befolkningen - er et spændende bekendtskab. Byen er på en gang moderne, og samtidig findes der en række gamle små huse fra 1800-tallet, men ét har de alle til fælles. Nemlig den næsten gratis opvarmning med varmt vand fra de vulkanske aktiviteter i og omkring byen. Som et synligt bevis på den geotermiske energi, findes der mange svømme- og spabade i byen, hvor man kan få et dejligt varmt bad enten i almindeligt opvarmet vand eller i svovlbade, hvor vandet kommer direkte fra en gysier og siges at have én eller anden helbredende virkning på kroppen.

På den kulturelle front byder Reykjavik på den nyeste trend inden for teater og musik, ligesom mere traditionelle forestillinger inden for al slags scenekunst kan ses. En aften i byen kan man krydre med et besøg på en af de mange spændende restauranter, hvor fisk, lam og vildt er de tre mest populære retter på menukortet.

Guld Foss og Geysir

Godt en times kørsel øst for Reykjavik finder vi to naturfænomener i Nationalparken Thingvellir. Der er tale om det 32 meter høje vandfald, Guld Foss eller det gyldne vandfald, som det også kaldes. Vandet vælter sig ned af klipperne i to etaper. Lige i nærheden af vandfaldet ligger et stort geotermisk Geysir-område med varme kilder og Islands mest aktive gejser, Strokkur. Med regelmæssige udbrud hvert femte minut kastes en imponerende kaskade af vand op mod himlen. Rundt om i området er der huller med boblende ler og dampende underjordiske kilder. I Nationalparken finder vi stedet, hvor det islandske Alting, der er verdens ældste parlament, allerede i 900-tallet samledes for første gang.

Af journalist Aage Krogsdam

Den bøhmiske by Kutna Hora, der ligger cirka 70 km sydøst for Prag, var i Middelalderen Europas finanscentrum. Her blev der på møntprægeriet i byen fremstillet – og præget - mønter til hele Europa. Møntfremstillingen og byens status skyldtes, at der i den tidlige Middelalder blev fundet store mængder af sølv i omegnen af byen. Her blev der i løbet af de næste 300-400 år åbnet over 2000 sølvminer.