Rejser

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

I byen Koblenz med cirka 100.000 indbyggere løber Mosel ud i Rhinen ved det berømte Deutsches Eck. Denne odde er centrum for en af Tysklands ældste byer grundlagt af romerne for mere end 2000 år siden.

Så er der dømt sommerferie for alle skolebørn, og det betyder, at man måske skal ud at rejse. Bo på hotel. Gøre noget, man ikke gør til hverdag. Hotels.com har set på vores yndlingsrejsemål denne sommer, og København er med på listen.

På med vandreskoene, solcremen og sikkert også kasketten. Find den gode balance med oppakningen på ryggen. Og kom så ned i gear og få taget nogle kvantespring på gåben. Det er ren livsnydelse, ikke mindst om sommeren og sensommeren.

Dette er måske ikke den mest opløftende artikel men muligvis alligevel nyttig, hvis du også står for at skulle på sommerferie.

Hvis årets højsæson ligner den fra sidste sommer, kan vi, allerede inden skolernes sommerferie er begyndt, slå fast at: Juli bliver årets travleste måned - med uge 29 som højdespringer. Flest vil blive syge eller komme til skade i Spanien, Tyrkiet og Grækenland. Og langt de fleste sager vil handle om maveinfektioner, mellemørebetændelser og blærebetændelser.

Skal du gennemføre dit road trip ned gennem Europa i løbet af sommeren uden uheld, bør du læse med her. Tusindvis af danskere kører nemlig sydpå i sommerferien, hvor de varme temperaturer fx kan få de mindste stenslag til at udvikle sig til revner.

Når grønne vidder og skråninger erstatter de hvide fjelde, rykker nye aktiviteter ind. Flere og flere regioner i Sverige sæsonudvider med sjove sommeroplevelser, som giver ligeså meget adrenalin og frisk luft, som skiløbet gør om vinteren.

Det skulle efter sigende være hoteldelen, der er den næstdyreste udgiftspost, når virksomheder sender medarbejdere ud at rejse i verden for at arbejde. Men det kan der rådes bod på.

Det er vist længe siden, at Spies Rejser har tilbudt rejser med andet end flytransport. Men nu innoverer de på den front af hensyn til klimadebatten.

Selv om mange forbinder ferie med udenlands rejser, så bør man ikke snyde sig selv for en sommerferie i Danmark. Danmark er skøn om sommeren, og de vestjyske byer er især yndede destinationer for såvel danskere som udenlandske turister. Blåvand står især højt på listen, for byen er kendt for sin smukke natur og hyggelige by. Netop derfor tager mange i sommer i Blåvand, når det er højsommer.

Lej sommerhus i Blåvand nemt og hurtigt

I dag er det rigtig nemt at leje sommerhus Blåvand med minimalt besvær. Her kan man bruge en af de mange online portaler, som samler de forskellige ledige sommerhuse i området i og omkring Blåvand. Her får man en oversigt over, hvad det koster at leje sommerhuset, hvilke faciliteter huset har, om man må tage husdyr med, hvor langt der er til nærmeste strand og meget mere.

Et eksempel på en sådan portal er cofman.dk, som samler, fremviser og udlejer sommerhuse i hele landet. Når man går ind på sitet, kan man nemt og hurtigt vælge de områder, som man er interesseret i at leje sommerhus i, og så er det som en leg derfra.

Se den danske natur med egne øjne

En gåtur langs stranden i Blåvand ved solnedgang er en oplevelse, enhver bør unde sig selv i deres levetid. Ikke nok er den lange sandstrand ved Blåvand dejligt behagelig at vandre på med bare tæer, mens man mærker de lune bølger kilde fødderne. Men man får også en fantastisk udsigt over Vesterhavet, og man kommer til at se selveste solen gå ned blandt de blå bølger.

Nord for Blåvand ligger der også en lille zoo, hvor man kan opleve kænguruer og løver samt klappe geder og kalve. Fugleinteresserede har også ramt jackpot, for området omkring Blåvand er kendt for sin store bestanddel af fugle

Men Blåvand byder også på mere end en lækker strand. Der er mange attraktioner i nærområdet, og der er noget for alle aldre. Har man børn eller er man selv en barnlig sjæl, så ligger Legoland ikke langt fra Blåvand. 

Oplev hvad Danmarks vestjyske byer har at byde på

Har man lyst til lidt shopping, kan man køre en tur ind til de nærmeste større byer, som er Ribe, Varde og Esbjerg.

Esbjerg er især en velegnet by til shopping, da den er Danmarks femtestørste by og råder over landets længste gågade, som byder på mere end 200 butikker.

Varde er en gammel købstad og oser stadigvæk af nostalgi. Byen er fyldt med hyggelige gågader, og er man heldig, kan det være, at man støder ind i et af byens markeder. Varde har også en miniby, som man kan besøge. Her kan man se, hvordan Varde så ud i fordums tid, før de fleste af byens bygninger blev ødelagt i en stor brand.

Kører man til Ribe fra Blåvand, bør man kigge forbi byens domkirke, som er den eneste femskibede kirke i hele landet.

Uanset om man vælger at besøge Ribe, Varde eller Esbjerg, så finder man i alle byer mange lækre spisesteder, hvis man godt kunne tænke sig at slippe for at lave aftensmaden.

Lad stress og hamsterhjul blive hjemme og erstat med ro, velbefindende og kreativitet. Det skulle efter sigende have været parolen, da Visit Sweden og Turistrådet Västsverige i 2017 skabte "The 72 Hour Cabin", som siden har opnået international bevågenhed og stor efterspørgsel, også fra danske feriegæster. Der er tale om overnatning i små, unikke glashytter placeret midt i naturen, og de første af slagsen har været tilløbsstykker.