Sydamerikansk stemning i din have

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Pampasgræs er et lille stykke Sydamerika i haven. Pampasgræs er et lille stykke Sydamerika i haven. Foto: Aage Krogsdam.

EVENTYRLIG HAVE: Pampasgræs gør noget ved en dansk have, når den folder sig ud med sine blomster, der ligner strudsefjer.

Pampasgræs stammer som navnet antyder fra den argentinske græsslette pampassen, hvor der vokser masser af denne flot plante. Vi så den overalt, da vi i efteråret 2013 besøgte dette store land, og kørte næsten 1000 kilometer gennem pampassen.

I vores have har vi i tre år haft en tilsvarende flot pampasgræsplante. To gange har den blomstret med sine hvide, strudsefjerlignende blomster, der rækker næsten 80 centimeter op over selve plantens blågrønne og spidse stængler. Men i sommer kom der ingen blomster.

Blomsterne blev væk

Vi har nu undersøgt hvorfor, og en haveekspert mener, at det kunne skyldes, at den ikke har fået næring nok i sommer. Det lyder rigtigt, idet vi ikke havde tænkt på dette forhold, da vi plantede den i en almindelig 10 liters plastspand for tre år siden.

Rodnettet er nu så stort, at der faktisk kun er rødder i spanden. Derfor kan planten ikke udvide rodnettet og dermed suge næring i tilstrækkeligt grad. Men intet er som regel dårligt uden, at det er godt for noget, fordi nu undersøgte jeg lidt mere om pampasplantens liv og pasningen.

vinter-pampasgraesDet viser sig, at Denmark faktisk er det nordligste sted, en pampasplante kan klare sig, fordi den ikke tåler for hård frost. Ej heller vådt og køligt vejr. Derfor skal planten om vinteren, hvis vi får frost og sne, pakkes ind med en måtte omkring rodnettet, og man skal ikke fjerne de lange grønne blade.

Først i april, når frosten er af jorden, skal man klippe planten helt ned og fjerne alle visne blade. Samtidig skal man sørge for at planten står i solen og får masser af den livgivende varme. Samtidig skal den vokse i en god porøs jord.

Blomster som strudsefjer

Har man en syd mur vil den boltre sig op ad denne mur med sol hele sommeren. Netop fordi den blomstrer sent på året, er det en pryd for øjet om efteråret at se strudsefjerene i sin have.

Hvis man skal have mest glæde af synet af sin pampasgræsplante, skal den helst stå som solitærplante uden andre naboer. Så tager den sig bedst ud.

Derfor vil du have mest muligt ud af din pampasgræsplante skal du sørge for at den står et varmt og solrigt sted, at jorden er god porøs og drænet og at planten helst står alene.
Får vi frost og sne, skal den vinterdækkes, og den må først klippe ned i april måned. God fornøjelse med din flotte pampasgræsplante med strudsefjerblomsterne.

Senest ændret Onsdag, 07 januar 2015 06:34

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.