Havebassinet skal gøres vinterklart

Udgivet i Have
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

AAGES HAVE: Vinteren står for døren, og haven skal gøres vinterklar – hvilket inkluderer det flotte havebassin. Her er haveeksperten Aage Krogsdams tips til, hvordan havebassin og fisk kan overleve frostgraderne

Stop fodringen

Stop med at fodre dine fisk, når temperaturen udenfor når under de 10 grader. Så snart man stopper med at give fiskene mad, vil deres stofskifte dale i takt med, at vandets temperatur falder. Derved bruger fiskene næsten ingen energi, og de kan således overleve til foråret uden mad.

Vibrationspumpe

I de kolde vintermåneder er det ikke usandsynligt, at ens bassin kan fryse til. Sker dette, kan fiskene blive kvalt, da de ikke får nok ilt. En måde at undgå det på er, i følge Aage, at bruge nogle små vibrationspumper. Pumperne skaber nemlig små isfrie-huller på omkring 30-40 centimeter, hvilket er med til at give fiskene tilstrækkeligt med ilt i vinterens løb.

OBS. Sørg samtidig for at fjerne alle blade, stængler og andre visne plantedele fra bassinets kant. Derigennem garderer man sig mod, at disse plantedele falder til bunds. Sker dette, går de nemlig i forrådnelse, hvilket er en proces, der kræver ilt. Og da der kun er en vis mængde ilt i vandet, betyder det umiddelbart, at der er mindre ilt til fiskene, som i værste tilfælde kan blive kvalt.

Besøg af fiskehejren

I løbet af vinteren bliver fiskehejren som regel mere aggesiv og desperat for at få et måltid mad. Man skal som havebassinejer derfor være opmærksom på, at selvom fuglen normalt ikke stjæler fisk fra ens bassin, kan den, når det bliver koldt, godt finde på det. Man kan prøve at anbringe en kunstig fiskehejre ved bassinet og prøve at skræmme den levende væk. Aage mener imidlertid ikke, at den idé er noget værd, da den levende fiskehejre overhovedet ikke tager sig af den kunstige fiskehejre. Aage påpeger dog, at man kan være helt rolig, da ens fisk oftest reagerer på den fiske-glade fugl ved at søge mod bunden, hvormed de er bedre beskyttet.

Filtret tåler ikke frost

I de tre til fire vintermåneder, hvor fiskene ikke er aktive, er det en god idé at stoppe filtret og pumpen. Dette fordi, det er unødvendigt at benytte disse, når fiskene ikke er aktive. Samtidig tåler UV-filteret ikke frost, så det skal tages op.

Senest ændret Torsdag, 23 november 2017 11:32

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.