Vinterklargøring af haven

Udgivet i Have
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Vinterklargøring af haven er vigtig Vinterklargøring af haven er vigtig FOTO: Aage Krogsdam

AAGES HAVE: Vores haveekspert, Aage Krogsdam, har solgt sit hus i Ølstykke og er flyttet til en større grund. Her følger hans tips til, hvordan man gør sin have vinterklar, så den overlever frosten.

Frøindsamling

Vinterklargøring af haven er i fokus. Noget af de første, man bør foretage sig, er at indsamle frø fra blandt andet stedmoderblomsten, petunia og snerler.
Frøene skal danne grundlag for næste års fremavl og bør derfor anbringes i små plastikkrus, dér opbevares tørt og frostfrit, til de skal sås ud i drivhuset. Det vil hos Aage foregå i et nyt drivhus, som tænkes indkøbt i februar måned næste år.
Herudover kan man indsamle knoldene fra georginerne, for selve blomsterne kan ikke klare nattefrosten. Sammen med pelargonier i krukker opbevares knoldene i et bryggers, hvor der hele vinteren er cirka 4-5 graders varme.

Agaven har vokseværk

Aages flotte agave er netop kommet ind i stuen, lige før nattefrosten satte ind. Den har vokset sig stor og er nu 39 år gammel. Den fylder meget, men flot er den.

De sidste rødbeder er taget op og syltet. Hindbærbuskene har givet fantastisk mange bær i år, og der ligger fire-fem poser i fryseren. Buskene bliver i denne uge klippet ned til cirka 20 centimeters højde, hvorefter planten går i dvale til foråret.

I år havde Aage herudover løg i urtehaven, og de blev taget op i begyndelsen af november og hænger nu til tørring i værkstedet. Når de hænger og opbevares køligt, holder de længe, og de kan tages ind i køkkenet, efterhånden som de benyttes i den daglige husholdning.

Æbler

Har man frugttræer i sin have, så er det tid til at plukke æblerne, hvis det ikke allerede er gjort. Det har været et fint æble-år med flotte røde og gule æbler. Aage har fx plukket mange Belle de Boskooper.
Det prægtige æble kan holde sig helt hen til januar og februar måned, men det kræver, at æblet opbevares frostfrit og tørt.
I Aages nye have er der endnu ikke kommet et drivhus op. Men har man et drivhus med vindruer, skal vindrueplanten klippes, og drivhuset rengøres, ligesom plantekasserne skal vaskes og gøres klar til næste forår.

Græsset

Græsset er for længst klippet for sidste gang, og det bør være cirka 3-4 centimeter højt.
I disse uger skal de nedfaldne blade rives sammen, da de ikke må blive liggende på græsset - dette kan nemlig medføre svamp i plænen.


God fornøjelse med vinterklargøringen.

Senest ændret Torsdag, 30 november 2017 13:32

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.