Danmarkshistoriens største nethandelsdag, Black Friday, står for døren. Danskerne sidder klar ved tasterne fredag den 23. november, når årets virtuelle forbrugsfest sætter ind. Men vær forberedt på faldgruber og ubehagelige overraskelser! Med fire vigtige forbrugerjuridiske råd er man nok bedre stillet, inden man fylder den digitale indkøbskurv. Chefjuristen hos e-mærket giver sine bedste råd.

Black Friday fik for alvor sit store gennembrud i Danmark i 2015. Siden da har handelsdagen hvert år sat nye omsætningsrekorder. Så det skal gå stærkt, når netbutikkerne uploader varer på "hylderne" og forventeligt endnu stærkere, når vi alle sammen flår dem ned igen. Fejl på butikkerne kan opstå, og du kan glemme at tænke dig ordentligt om, inden du klikker køb. Med disse 4 gode råd kan det værste måske undgås:

1) Sådan er du stillet, hvis butikken glemmer et 0,- i tilbudsprisen

Når der skal tastes rabatter ind på rigtig mange produkter, er det ikke usædvanligt, at der sker fejl. Men kan webshoppen efterfølgende annullere handlen på et tv, der skulle have kostet 5.000 i stedet for de 500, du købte det til?

"Når man som kunde handler på en webshop, er der som udgangspunkt indgået en bindende aftale i det øjeblik, kunden klikker på betalingsknappen. Man kan ikke bare annullere en aftale om køb af et produkt, fordi man er kommet til at skrive en forkert pris. Heller ikke selvom shoppen har taget alverdens forbehold for trykfejl," fortæller Camilla Engel Post, chefjurist hos e-mærket.

Hun tilføjer dog, at hvis webshoppen kan påvise, at kunden vidste eller burde have vidst, at der var tale om en forkert pris, så kan situationen være en anden.

2) Du har krav på din vare – også hvis den er udsolgt

Som kunde har du krav på det produkt til den pris, du har godkendt. Webshoppen kan ikke bare annullere en aftale, fordi varen pludselig viser sig at være udsolgt. Særligt i forbindelse med Black Friday og mængden af kampagnetilbud kan lagerbeholdningen – og ikke mindst efterspørgslen – vise sig at komme bag på selv de bedst forberedte butikker.

3) Pak varen ud med det samme – så står du bedre ift. reklamation

For mange forbrugere er Black Friday også store julegavedag. Her kan man nemlig fylde op under træet uden at tømme pengepungen helt. I følge Camilla Engel Post er det vigtigt, at man pakker varen ud, så snart man modtager den, i stedet for at smide gavepapir og julebånd omkring den. Gør man det, står man nemlig langt bedre i en evt. reklamationssag. Er varen eksempelvis blevet skadet under transporten, er det nemlig lettere at sandsynliggøre, at det ikke er en skade, der er opstået, mens man selv har haft ansvaret for varen.

4) Hold godt øje med dine byttemuligheder

Er du en af de mange danskere, som køber en eller flere af årets julegaver på Black Friday, så bør du være særligt opmærksom på webshoppens byttepolitik. De fleste varer, du køber på nettet, kan fortrydes i op til 14 dage, men da der er en hel måned til juleaften, er det jo ikke nok for gavemodtageren.

"Langt de fleste webshops forlænger allerede deres kunders returret i november, så varerne kan byttes helt frem til midten af januar, men du kan ikke være sikker på det, og så risikerer du at skuffe farmor eller din svigersøn, hvis de hellere ville have haft trøjen et nummer større", afslutter Camilla Engel Post.

Datinglivet kan være svært og indviklet, og det kan være uoverskueligt. Datinglivet kan også være kedeligt. Når man har været på de tre første kaffedates, begynder lysten til at prøve noget nyt at melde sig. Det kan dog være svært at finde på noget nyt at lave på dates udover de klassiske idéer – for eksempel en gåtur i parken eller en kop kaffe på den nærliggende café. Herunder får du nogle tips til, hvad den ideelle date kan se ud – måske kan du bruge idéerne til din næste date.

Test din dates smagsløg

 

 

For nogle kan det virke meget formelt at spise middag sammen på første date. Det skyldes måske, at man endnu ikke kender hinanden. Man ved ikke, om samtalen går i stå, inden forretten bliver serveret. At spise sammen på første date er dog ikke en dårlig idé. I kan med fordel bestille noget mad sammen, som I kan spise hos en af jer eller på et offentligt sted. På den måde får I muligheden for at lære hinanden bedre at kende, samtidig med at du faktisk også kan teste din dates smagsløg. Er der noget mad, du elsker? Måske din date også elsker det. Hvis du elsker indisk mad – som I blandt andet kan bestille hos chaishai.dk – kan du allerede på første date finde ud af, om din date kan lide stærk mad. Det er en ren win-win-situation.

 

Vær aktive sammen

 

 

Hvis du godt kan lide at være aktiv, så byt den kedelige gåtur ud med noget, der er mere actionfyldt. I kan for eksempel tage ud at klatre sammen eller lignende. På den måde kommer I meget hurtigt tæt på hinanden, og måske får I meget hurtigt overskredet nogle grænser, der fører jer tættere sammen.

Grin sammen

 

 

Findes der noget bedre end at grine sammen? Det skulle lige være at grine sammen med et menneske, man gerne vil lære bedre at kende rent romantisk. Hvis I allerede på første date finder ud af, om I kan grine sammen, vil I hurtigere vide, om I er rigtige for hinanden. I kan for eksempel se standup eller noget andet, du synes er sjovt. Det vil hurtigt nedbryde nogle barrierer, og I vil forhåbentlig få nogle sjove timer sammen.

“At rejse er at leve” er i dag et anerkendt citat blandt danskerne, fordi vi er mange som ser en stor værdi i at besøge nye steder og opleve forskellige kulturer rundt omkring i verden. Det berømte citat findes i H.C. Andersens ‘Mit Livs Eventyr’ fra 1855, og på trods af at tiden dengang var en anden, har det blot fået mere værdi for vi danskere i dag.

Når din gode, gamle bil er ved at være rustet igennem, og den ikke bremser lige så godt som tidligere, ja, så ved du, at der er noget galt. Hvis motoren ryster hele bilen, og kun starter hver tredje gang, så underbygger det blot din mistanke. Måske er der virkelig noget galt med den gamle spand, som ellers har tjent dig så godt gennem de sidste 25 år.

Efteråret er højsæson for stress. Men med nogle få simple tiltag kan man faktisk gøre sin hverdag mindre stressende.

Mange europæere får et chok over priserne, når de besøger et land som Danmark. For danskerne er priserne dog meget lige til, og i løbet af de seneste måneder, er det faktisk blevet billigere.

Det er aldrig rart at indrømme, at ens parforhold ikke fungerer. Derfor bilder vi ofte os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden.

Når sommerferien synger på sidste vers, rammes hver tredje dansker af ferie-blues. Det viser en ny undersøgelse foretaget af hotel- og rejsesøgemaskinen Momondo.

Effektivisering og pres har gjort, at en kæmpe befolkningsgruppe har svært ved at finde mening med arbejdslivet.

Sommerferien er skudt i gang, og over hele Dannmark ser mange skilsmisseforældre frem til et længere samvær med deres børn. Ferieperioden byder dog ikke kun på oplevelser for skilsmissebørn, men også savn.