Vind kampen mod havens skadedyr uden kemi

Udgivet i Have
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Brug nyttedyr i kampen mod havens skadedyr. Brug nyttedyr i kampen mod havens skadedyr.

Når havens skadedyr skal bekæmpes, behøver man ikke at anvende sprøjtegifte. Gør i stedet som de danske gartnere og kom skadedyrene til livs med nyttedyr.

Du har kæmpet hele foråret og sommeren for at skabe en flot og hyggelig have. Men på ganske kort tid kan den blive invaderet af mider, biller og bladlus, som står i kø for at spise dine agurker, salatblade og blomster. I stedet for at anvende sprøjtegifte kan haveejerne med fordel tage ved lære af danske gartnerne, der i stadig højere grad sætter nyttedyr som pindsvin og mariehøns ind i kampen mod skadedyrene.

"I væksthuse bruges nyttedyrene flittigt. Det er en effektiv måde at slippe af med skadedyrene. Ved at anvende biologisk bekæmpelse undgår gartnerierne at bruge unødvendige pesticider i produktionen," siger Anne Fabricius fra Dansk Gartneri.

LÆS OGSÅ: Havearbejde er bedre end yoga og sex

De danske gartners erfaringer med biologisk bekæmpelse kan sagtens overføres til hobbygartnerne, hvor man ved hjælp af nogle simple tricks kan lokke nyttedyrene til eller sikre de bedste betingelser for de nyttedyr, man køber og sætter ud i haven.

Gør haven velkommen for nyttedyr

Hvis man går med tanken om at bekæmpe skadedyr med nyttedyr, skal man sikre, at der er nogle "vilde" områder i haven med mange forskellige planter og krat, hvor bl.a. insekter og pindsvin kan gemme sig. Hvis ens have kun består af terrasse, græs og drivhus er der ingen naturlige levesteder for nyttedyrene.

"Ønsker man at holde nyttedyr i haven, skal man droppe sprøjtemidlerne og sikre en høj biodiversitet med mange forskellige planter – både dem man selv planter og dem, der kommer af sig selv. Den letteste løsning er at lade naturen stå i dele af haven og simpelthen lade ukrudtet spire. På samme måde som flere gartnerier gør ved at etablere nye og vilde plantebælter på deres ejendomme for at holde nyttedyrene i nærheden af deres marker og drivhuse," fortæller Lene Sigsgaard, forsker i biologisk bekæmpelse på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Sygdom og skadedyr - lad platerne bliver, når du rejser hjem fra ferie

Køb Mariehøns og andre nyttedyr online

Hvis ikke man kan vente på, at nyttedyrene selv finder vej til ens have, er der heldigvis en genvej. Flere fabrikker i både ind- og udland producerer nyttedyr i pubber, som kan købes på nettet til både professionelt og privat brug. Nyttedyrene kommer i små bokse, hvorefter de skal placeres strategisk i forhold til skadedyrene og deres naturlige levesteder, hvorefter nyttedyrene hopper i havebuffeten og udrydder for eksempel de uønskede bladlus.

Senest ændret Tirsdag, 14 august 2018 13:27

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.