Kultur og underholdning

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

Julemarkeder skyder op overalt i landet i disse år - og ikke mindst netop nu. Men ét julemarked synes at skille sig ud fra de mere traditionelle, og det finder du i nærheden af Holbæk i Andelslandsbyen Nyvang. I søndags besøgte jeg landsbyen, og det var en helt speciel oplevelse og en lang vandring ad mindernes boulevard.

Den 6. - 27. oktober bliver Legoland traditionen tro forvandlet til en (u)hyggelig forlystelsespark. Græskar, edderkopper og tusindvis af lys i parken skaber en helt særlig Halloween stemning, og ved tusmørke kommer Lego-spøgelserne frem med det nye Lego Hidden Side, hvor børn og voksne bliver spøgelsesjægere.

24-timers Le Mans er verdens mest berømte motorløb. Det er også rejsemål for tusindvis af danske motorsportsfans. Og så sent som i fjor scorede den danske Porsche fabrikskører, Michael Christensen, sejren i det klassiske langdistanceløb i klassen for de højpotente GT-racerbiler, mens Toyota vandt løbet totalt.

Et populært sted at holde julefrokost i Odense er i City Bowlings lokaler. For City Bowling samler nemlig det bedste af verdener: Du får både lækker mad serveret i restauranten, men bowlingcentret byder også på rig mulighed for at muntre sig med sjove aktiviteter som bowling og klassiske arkademaskiner.

Og efter man har fornøjet sig med den gode mad og en lille smule bowling, så har man den fordel, at City Bowling allerede ligger midt i centrum. Der er derfor ikke langt at gå, hvis man vil fortsætte festen i Odenses natteliv.

Spis de klassiske juleretter i julebuffeten

Hos City Bowling er du garanteret god mad, hver gang du besøger bowlingcentret. City Bowling har nemlig deres helt egen køkkenchef, som altid sørger for, at du får serveret perfekt tilberedt mad af friske råvarer. I juleperioden er julebuffet en stor favorit blandt gæster, og det er også helt forståeligt med alle de lækkerier, som menuen byder på.

Når du vælger julebuffeten til dit selskab, vil du blive serveret alt, som man kan forvente af et traditionelt julebord. Buffeten starter med serveringen af kolde og lune retter, heriblandt kryddersild med løg og kapers og lune fiskefileter med citron og remoulade.

Efter I har nydt de kolde og lune retter, kommer de varme retter på bordet. De varme retter består blandt andet af genkendelige klassikere som ribbensteg med sprød svær og rødkål, andebryst med svesker og æbler og rosastegt okse striploin med skysovs.

Der vil naturligvis også blive serveret lækkert tilbehør for eksempel flødekartofler, rugbrød, flutes og diverse salater og saucer. Og så er der heller intet julebord uden den traditionelle ris a la mande, som selvfølgelig serveres med kirsebærsauce.

Udvid festen med en sjov omgang bowling

Har man lyst til at peppe festen op med lidt bowling, er der også rig mulighed for dette. I weekenden bliver der altid afholdt Party Bowling om aftenen, og i julesæsonen er der mange julefrokostgæster, som vælger at deltage i herlighederne.

Party Bowling er bowling, som foregår i dæmpet lys og på neonoplyste baner. Under Party Bowling er der ekstra gode tilbud på alkohol, så hvis ikke man allerede har fået gang i festen, så har man rig mulighed for det nu.

Det er også muligt at vinde gratis shots til selskabets – her skal man bare holde øje med, om det er en rød kegle, der står forrest på banen. Er der en rød kegle, og laver du en strike, så er shots til din bane på husets regning. Så bliver det ikke nemmere at holde gang i festen.

Fest videre inde i Odense 

City Bowling ligger centralt i Odense og kun få minutters gang fra den nærmeste bar. Har I derfor endnu ikke lyst til at sige farvel og tak for i aften, når City Bowling lukker og slukker kl. 01:00, så kan I bare fortsætte festen inde i Odense by. I behøver ikke engang bestille taxi, for man sagtens gå ind til byen, også selv om man allerede har festet godt og grundigt.

Det verdensberømte 'Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art', som ligger i Lund, har netop modtaget den fine pris for at være årets svenske museum 'Museum of the Year 2019'.

Gode fortællinger. Sjove skikke. Mærkelige traditioner. Og interessevækkende viden. Svensk museum hyldes for deres arbejde med netop disse elementer.

Der er ikke noget som en god film. Uanset om man bedst kan lide at se film i biografen, streame dem hjemme i sofaen eller købe dem i en online shop, er der timevis af underholdning med film i 2019. Og dette år byder selvfølgelig også på en masse nye film.

Det er altid svært at sætte helt klare ord på, hvilke kabaler der er de bedste. Der er altid tale om en smagssag, og man kan selvfølgelig ikke bare klart fastslå, at det ene er bedre end det andet. Der findes dog alligevel tre kabaler, som bare er lidt mere populære end resten.

Vi har længe nok hørt om Israel som et land med uro og konflikter med palæstinenserne. Og det er da også rigtigt, at de to folkeslag stadig er uenige om mangt og meget. Men med et lunt middelhavsklima, kystbeliggenhed, en hedonistisk atmosfære og en ung, international befolkning er Tel Aviv også meget andet og mere. Hovedstaden kan også betegnes Mellemøstens festhovedstad i følge Den Israelske Stats Turistkontor. Tel Avivs undergrundsscene kan bedst sammenlignes med Europas velrenommerede technomekka: Berlin, siger de.

Vi kan ikke få nok af Kim Larsen. Vi nød hans musik, da han levede, og vi nyder ham fortsat – efter hans død.

På de danske musiktjenester streames Kim Larsens numre mere end nogensinde, og den nye mindebog 'This is my life - til minde om hele Danmarks spillemand' er efter blot en uge i handelen røget ind på en førsteplads på bestsellerlisten over de mest solgte biografier i landet, melder Forlaget Heatherhill.

I sidste uge var 'This is my life' den mest solgte bog hos de danske boghandlere.

Værket er en hyldest til Kim Larsen, og bogen indeholder ud over sine tekster 250 fotos fra Kim Larsens liv både som musiker og privatmenneske taget af mere end 100 af landets bedste fotografer. De mange fotos er udvalgt blandt mere end 7000 billeder.

'This is my life' er udgivet af Forlaget Heatherhill.

'Vi er glade for, at det er lykkedes at lave en hyldest- og mindebog, som samler Kim Larsens liv, og som danskerne har taget til sig, og de mange positive tilbagemeldinger, som vi modtager fra læserne viser, at det er en ligeså rørende oplevelse at læse den og drage med på billed-rejsen med folkets sanger, som det var at lave den - og det har været vigtigt for os', fortæller Bo Østlund, den ene af bogens to forfattere. Den anden er Henriette Wittrup.