Rejser
Af journalist Aage Krogsdam
Man tager hatten af for arkitektfirmaet Universal Design Studio fra London, som med nænsom hånd har omformet det gamle Post og Telegraf hovedkontor på hjørnet af Tietgensgade og Bernstorffsgade i København. Den ikoniske bygning fra 1912 blev oprindeligt bygget af arkitekt Heinrich Wench i neo-barok stil. Bygningen var som nævnt hovedkontor for Post og Telegrafvæsnet indtil 2016.
Kulturturisme vinder mere og mere indpas, dog naturligvis med en COVID-19 pause, som vi ser det i øjeblikket. De verdensberømte Passionsspil i Oberammergau er dog ikke sådan at korsfæste, og premieredatoen i 2022 er på plads.
I den årlige imageundersøgelse, Anholt-Ipsos Nation Brands Index (NBI), stryger Tyskland atter engang ind på en førsteplads på den globale rangliste over turistlande. Tyskland indtager en fornem førsteplads for sjette gang på tolv år.
Tekst: Journalist Aage Krogsdam
Delstatshovedstaden Schwerin i Mecklenburg-Vorpommern ligger midt i et grønt område med 12 søer. Byen har omkring 100.000 indbyggere. Julen 2019 tilbragte jeg i nærheden af Schwerin og besøgte det eventyragtige slot i juledagene.
Sponsoreret indhold
Georgien: en overset kulturel perle
Georgien er lidt en overset kulturel perle, når det kommer til rejsedestinationer i Europa. Det er en skam for det Kaukasus land har et væld af oplevelser, som kan begejstre selv den mest berejste dansker. Kom på opdagelse i gamle klostre, besøg Stalins barndoms by og smag på et udpluk af Georgiens fantastiske vine.
Fem hurtige om Georgien
- Landet er en del af Kaukasus, der omfatter Georgien, Aserbajdsjan, dele af Rusland og Armenien.
- Georgiens hovedstad er Tbilisi, som også kaldes for “lille Paris”.
- Landet er hjem for Josef Stalins fødeby, Gori.
- Georgien har en landbrugshistorie på mere end 5.000 år, og landet er derfor den perfekte rejsedestination, hvis du ønsker en kulturel oplevelse.
- Georgien producerer utrolig meget vin, som er kendt for god smag til overkommelige priser. Landets vinproduktion kan faktisk spores flere tusinde år tilbage.
Oplev den sammensatte arkitektur i landets hovedstad
Georgiens hovedstad er Tbilisi og går faktisk også under navnet “lille Paris”. Byen har undertiden været besat af både arabere, tyrkere og russere, hvilket har givet byens arkitektur et helt særligt præg. Her finder du nymoderne bygninger stående side om side med gamle træhuse og beton-klodser fra Sovjetunionen. Byen er en helt særlig oplevelse, som enhver historieinteresserede vil elske at gå på opdagelse i.
Besøg Stalins gamle museum og fødeby
Midt i den georgiske by Gori, ligger Stalins gamle museum, hvor du kan få indblik i statslederens liv. Det meste af materialet står desværre kun angivet på russisk/georgisk, men det er stadigvæk en helt unik oplevelse med masser af billedmateriale, der viser Stalins rejse fra barnsben til leder af Sovjetunionen. Museet er placeret i Stalins fødeby, som også er en tur værd. Her har Stalin haft sin barndom: fra fødsel og op gennem hans skolegang.
Få en unik vinoplevelse i Georgien
Går turen til Georgien, så må du ikke snyde dig selv for et besøg til Kakheti, som er et område, der er særlig kendt for deres vinproduktion. Vinproduktion er måske ikke det første, de fleste forbinder med det Kaukasus land, men en vinoplevelse i Georgien er ikke bare god for smagsløgene, men også for pengepungen. I Kakheti kan du tage et smut forbi en af de mange vingårde og opleve vinproduktionen fra start til slut, mens du nyder de lokale druer på rejser til Georgien.
Sådan en skøn smuttur til Tyskland kan virkelig noget - ikke lige i øjeblikket desværre, men før COVID-19 og gerne også meget snart igen. Annemette Voss Fridthjof ved det om nogen, for hun tager tit en lille afstikker syd for den danske grænse og kender derfor Tyskland særdeles godt. På denne smuttur i august drog hun til Bremen med sin mor. De nød skøn tysk hvidvin i en verdensberømt vinkælder, og de fik vind i håret og luft under vingerne ved Vadehavet. Man har jo lov til at drømme.
Tekst: Journalist Aage Krogsdam / Fotos: Aage Krogsdam og Sygeplejemuseet
Store dele af Familien Danmark følger hver søndag aften med i serien Sygeplejeskolen på TV2 Charlie. En del af optagelserne er filmet på Det psykiatriske hospital Sct. Hans ved Roskilde, ligesom dragter og udstyr stammer fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Museet holder til i to-tre mindre bygninger omkring 100 meter fra sygeplejerskernes Ejendoms Aktieselskab' firestjernede Hotel Koldingfjord, der ligger lige ud til fjorden nord for Kolding by.
Le Mont ved Saint Michel er en majestætisk ø, der har fanget utrolig mange hjerter, med både dens skønhed og funktionalitet, da dette område er basen for pendling til Normandiet, Frankrig. Øen er et af de mest besøgte turistmål i Frankrig. Den er omkring syv hektar i areal, og fastlandsdelen er omkring 393 hektar. Det samlede omgivende område af slottsøen er omkring 400 hektar. Hvis du er i Frankrig, skal du besøge dette sted. Solopgang og solnedgang set fra øen tager vejret fra dig, når vejrforholdene er gode. Man kan snildt bruge en hel dag på at udforske landemærker og så ellers nyde en god aftensmad med en mindst lige så fantastisk udsigt.
Og så er det ellers bare om at trække dig tilbage til dit hotelværelse og hvile dig, så du er klar til næste dags eventyr. Slap af, og nyd en Netflix-film, en live NBA-stream eller det nyeste Scandi Noir-tilbud fra Amazon Prime med det komplimentære Wi-Fi.
Den Informative Historie
Dette fantastiske sted blev fundet af irske eremitter for mange år siden. Det blev brugt i situationen og det syvende århundrede som en aromocisk højborg for den Gallo romerske kultur. Omkring det 5. til 8. århundrede tilhørte det Neustriens område. Øen blev omdannet til et fort i 1256. Det var et sted for munkene i den franske revolutionstid, og det blev et statsfængsel under Napoleon I. Det var et fængsel indtil slutningen af det 19. århundrede; i 1874 blev det dog udnævnt til et historisk monument og blev åbnet for offentligheden.
Tidevandet
Tidevandene til monumentet er omkring 14 meter. Desuden har oversvømmelse skabt enge, der er velegnede til græsning af får. Salt englam er en af ??de unikke retter, som du kan finde i mange restauranter på grund af den fantastiske smag. Denne ret er også elsket af turister og er altid på høj efterspørgsel. Området er utroligt smukt. Du kan finde et par fantastiske billeder af det på Internettet, og de vil helt sikkert efterlade dig målløs. Landskabet er så fantastisk, at det var det første, der blev anerkendt af UNESCO og blev en UNESCO-kulturarv i år 1979. Desuden er det også et af de mest besøgte områder i Frankrig.
Den triste del er dog, at den har Europas højeste tidevandsvariationer til dags dato. Forskellen mellem lav- og højvande er nået omkring 15m. Øen er kun helt omgivet af havet hver anden måned. Der har imidlertid været bestræbelser på at bevare øens status siden 80'erne. Desuden er tidevandet omkring området ekstremt stærkt. Det er kendt for at være de mest kraftfulde tidevand i hele verden! Når du besøger stedet, skal du dog være forsigtig, da der er et par steder, der kan være farlige. Gå sikkert og gå ikke alene. Sørg for at gå med en lokal guide eller nogen, du kender. Der er også masser af kviksand, der er ret hurtigt. Stol på mig; det vil chokere dig!
Vil du Besøge?
Landskabet herovre er fantastisk, hvis du ser det ovenfra. Du kan se alle bjergene og alt andet kombineret, der er en sand velsignelse for øjet! Du vil se gamle stenvægge, små gader og mange andre ting, der viser, hvor gammel, men alligevel smukt et sted det er.
Uanset hvad vandstanden er, er det en af de seværdigheder, du bare skal besøge i Frankrig. Du kan parkere din bil på parkeringsområdet, som ligger 2,4 km væk fra øen. Her kan du tage busser til øen og besøge dens skønhed.
Tekst : journalist Aage Krogsdam
Selvom COVID-19 epidemien stadig raser i Europa, så begynder skisportsnationerne så småt at forberede sig på den kommende skisæson.
Og selvom der faktisk i øjeblikket kun er få lande, hvortil danskerne kan rejse til, så er man i Østrig nærmere betegnet i SalzburgerLand, - som er et meget besøgt skiområde for danskerne - , ved at forberede sig på sæsonen. Faktisk er den allerede i gang på gletcherpisterne på det over 3000 meter høje Kitzsteinhorn i Kaprun nær Zell am See.
Forleden var repræsentanter SalzburgerLands Winterwonderland for de seks skidestinationer Zell am See-Kaprun, Wagrain-Kleinart, St. Johan i Salzburg (in Poungau), Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Obertauern og Salzburger Saalachtal på informationstur i København for at fortælle om nyheder fra de seks destinationer.
En stor del af informationerne drejede sig naturligt om sikkerhed og foranstaltninger for at undgå eller reducere risikoen for at blive smittet med COVID-19.
Indviklede regler
Det fremgik helt klart af orienteringen fra SalzburgerLands turistchef Evelyn Stempfer, at de festglade danskere kan glemme alt om afterski i denne vinter, når og hvis det bliver muligt at tage på skiferie i Østrig. Der er lavet nogle overordnede regler for at begrænse risikoen for at blive smittet, som gælder generelt for alle skidestinationer, men derudover har de enkelte destinationer ved liftindgangene, ved skiskoler, restauranter og spisesteder på pisterne samt restauranter og hoteller i vintersportsbyerne lavet deres egne foranstaltninger. Det vil blive næsten uoverskueligt at skrive om det her, men alle gæster får udleveret skriftlige informationer om, hvordan de skal forholde sig på de enkelte destinationer, fortæller Evelyne Stempfer
"Det er helt klart vort mål, at vores gæsters sikkerhed og sundhed har første prioritet" sagde hun blandt andet.
De seks destinationer har en række nye lifter, som skigæsterne kan glæde sig til, så de kan komme fra et bjerg til et andet med svævebaner og derved undgå at skulle tage skibusserne.
De eksisterende destinationer har pister for alpint skiløb og snowboard, som samlet løber op i næsten 1000 km med Zell am See Kaprun og skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn som det største område med alene over 400 kilometer pister. I Wagrain området (det mest populære danskerområde) er der omkring 250 km pister og lidt mindre de øvrige steder. Ud over alpint skiløb er der naturligvis også mange hundrede kilometer langrendsløjper på de seks destinationer.
Nogle af skisportsstederne fokuserer på børnefamilierne med masser af aktiviteter for både børn og voksne.
Ekspresskitog til Østrig
Som noget nyt kan danskerne komme med hurtigtog fra Danmark til Østrig.
Under navnet Snälltoget køres der engang ugentligt fra Malmø til Østrig med endestation i Bischofshofen. Herfra bringer busser gæsterne ud til de enkelte skibyer i området
Snälltåget har i flere sæsoner kørt skigæster fra Malmø til Åre i Midtsverige. Nu prøver man så at sende skigæster til Østrig. En afgang hver uge fra uge 4 til og med uge 10.
Der er afgang fredag eftermiddag første gang den 12. feb. fra Danmark, og hjemkomst om formiddagen, efterfølgende søndag.
I Danmark er der fire stop nemlig i Høje Taastrup, Odense, Kolding og Padborg. Fra Padborg kører toget uden stop til Østrig, hvor det passerer grænsen lørdag morgen. I Østrig stoppes i Wørgel, Skt. Johan i Tyrol, Saalfelden, Zeel am See, Schwarzach-St. Velt og med endestation i Bischofshofen.
Toget består af vogne med hver 10 kupéer og med plads til seks personer i hver kup. I alt plads til 540 personer i toget. I enden af hver togvogn er der et toilet og et rum med håndvask. Der er ikke bademulighed på toget. Hidtil har selskabet kun solgt hele kupeer, men Hareskov skiklub har købt et antal kupeer, hvor man kan købe sig ind med en enkelt plads. Prisen er godt 2100 kr. pr. plads (plus cirka 400 kr., for skiudstyr). Eller godt 10.000 danske kroner for en hel kupe. Der er sengelinned, puder og tæpper i hver kupe. Du kan booke plads hos www.snalltaget.se.
Tekst: Journalist Aage Krogsdam
Helt frem til 1960'erne holdtes store kvægmarkeder i den tyske by Husum, der ligger ude i Ditmarsken omkring 50 km syd for den dansk-tyske grænse. Byen har i dag omkring 25.000 indbyggere. Husum nævnes for første gang i 1252 som Husumbro (bro mellem husene). Bebyggelsen lå ved handelsruten langs den jyske vestkyst, hvor de store kvægflokke blev drevet sydpå. Formodentlig har byen allerede siden 1200 været hjemsted for et stort kvægmarked.