Rejser

Af journalist: Aage Krogsdam

Mens vi drømmer om snart at komme ud at rejse igen og studere alt det, vi ønsker os på en rejse, hvad enten det er kultur, historie, gourmet, møde nye mennesker m.v. får du her lidt inspiration til en tur til Rhinen og Mosel i Tyskland.

Den lille tyske landsby, Schmilka, som ligger midt i en nationalpark nær grænsen til Tjekkiet, er ikke bare grøn som følge af den smukke omgivende natur. Schmilka er en bæredygtig landsby. Og allerede inden COVID-19 forhindrede os i at rejse, blev den besøgt året rundt af nysgerrige turister, også fra Danmark. Det kan vi se frem til, når vi igen må rejse ud i verden.

Af journalist Aage Krogsdam

Man tager hatten af for arkitektfirmaet Universal Design Studio fra London, som med nænsom hånd har omformet det gamle Post og Telegraf hovedkontor på hjørnet af Tietgensgade og Bernstorffsgade i København. Den ikoniske bygning fra 1912 blev oprindeligt bygget af arkitekt Heinrich Wench i neo-barok stil. Bygningen var som nævnt hovedkontor for Post og Telegrafvæsnet indtil 2016.

Kulturturisme vinder mere og mere indpas, dog naturligvis med en COVID-19 pause, som vi ser det i øjeblikket. De verdensberømte Passionsspil i Oberammergau er dog ikke sådan at korsfæste, og premieredatoen i 2022 er på plads.

I den årlige imageundersøgelse, Anholt-Ipsos Nation Brands Index (NBI), stryger Tyskland atter engang ind på en førsteplads på den globale rangliste over turistlande. Tyskland indtager en fornem førsteplads for sjette gang på tolv år.

Tekst: Journalist Aage Krogsdam

Delstatshovedstaden Schwerin i Mecklenburg-Vorpommern ligger midt i et grønt område med 12 søer. Byen har omkring 100.000 indbyggere. Julen 2019 tilbragte jeg i nærheden af Schwerin og besøgte det eventyragtige slot i juledagene.

Sponsoreret indhold

Georgien: en overset kulturel perle 

Georgien er lidt en overset kulturel perle, når det kommer til rejsedestinationer i Europa. Det er en skam for det Kaukasus land har et væld af oplevelser, som kan begejstre selv den mest berejste dansker. Kom på opdagelse i gamle klostre, besøg Stalins barndoms by og smag på et udpluk af Georgiens fantastiske vine.

Fem hurtige om Georgien

- Landet er en del af Kaukasus, der omfatter Georgien, Aserbajdsjan, dele af Rusland og Armenien.

- Georgiens hovedstad er Tbilisi, som også kaldes for “lille Paris”.

- Landet er hjem for Josef Stalins fødeby, Gori. 

- Georgien har en landbrugshistorie på mere end 5.000 år, og landet er derfor den perfekte rejsedestination, hvis du ønsker en kulturel oplevelse. 

- Georgien producerer utrolig meget vin, som er kendt for god smag til overkommelige priser. Landets vinproduktion kan faktisk spores flere tusinde år tilbage. 

Oplev den sammensatte arkitektur i landets hovedstad

Georgiens hovedstad er Tbilisi og går faktisk også under navnet “lille Paris”. Byen har undertiden været besat af både arabere, tyrkere og russere, hvilket har givet byens arkitektur et helt særligt præg. Her finder du nymoderne bygninger stående side om side med gamle træhuse og beton-klodser fra Sovjetunionen. Byen er en helt særlig oplevelse, som enhver historieinteresserede vil elske at gå på opdagelse i.

Besøg Stalins gamle museum og fødeby 

Midt i den georgiske by Gori, ligger Stalins gamle museum, hvor du kan få indblik i statslederens liv. Det meste af materialet står desværre kun angivet på russisk/georgisk, men det er stadigvæk en helt unik oplevelse med masser af billedmateriale, der viser Stalins rejse fra barnsben til leder af Sovjetunionen. Museet er placeret i Stalins fødeby, som også er en tur værd. Her har Stalin haft sin barndom: fra fødsel og op gennem hans skolegang. 

Få en unik vinoplevelse i Georgien 

Går turen til Georgien, så må du ikke snyde dig selv for et besøg til Kakheti, som er et område, der er særlig kendt for deres vinproduktion. Vinproduktion er måske ikke det første, de fleste forbinder med det Kaukasus land, men en vinoplevelse i Georgien er ikke bare god for smagsløgene, men også for pengepungen. I Kakheti kan du tage et smut forbi en af de mange vingårde og opleve vinproduktionen fra start til slut, mens du nyder de lokale druer på rejser til Georgien

 

Sådan en skøn smuttur til Tyskland kan virkelig noget - ikke lige i øjeblikket desværre, men før COVID-19 og gerne også meget snart igen. Annemette Voss Fridthjof ved det om nogen, for hun tager tit en lille afstikker syd for den danske grænse og kender derfor Tyskland særdeles godt. På denne smuttur i august drog hun til Bremen med sin mor. De nød skøn tysk hvidvin i en verdensberømt vinkælder, og de fik vind i håret og luft under vingerne ved Vadehavet. Man har jo lov til at drømme. 

Tekst: Journalist Aage Krogsdam / Fotos: Aage Krogsdam og Sygeplejemuseet

 

Store dele af Familien Danmark følger hver søndag aften med i serien Sygeplejeskolen på TV2 Charlie. En del af optagelserne er filmet på Det psykiatriske hospital Sct. Hans ved Roskilde, ligesom dragter og udstyr stammer fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Museet holder til i to-tre mindre bygninger omkring 100 meter fra sygeplejerskernes Ejendoms Aktieselskab' firestjernede Hotel Koldingfjord, der ligger lige ud til fjorden nord for Kolding by.

Le Mont ved Saint Michel er en majestætisk ø, der har fanget utrolig mange hjerter, med både dens skønhed og funktionalitet, da dette område er basen for pendling til Normandiet, Frankrig. Øen er et af de mest besøgte turistmål i Frankrig. Den er omkring syv hektar i areal, og fastlandsdelen er omkring 393 hektar. Det samlede omgivende område af slottsøen er omkring 400 hektar. Hvis du er i Frankrig, skal du besøge dette sted. Solopgang og solnedgang set fra øen tager vejret fra dig, når vejrforholdene er gode. Man kan snildt bruge en hel dag på at udforske landemærker og så ellers nyde en god aftensmad med en mindst lige så fantastisk udsigt.

Og så er det ellers bare om at trække dig tilbage til dit hotelværelse og hvile dig, så du er klar til næste dags eventyr. Slap af, og nyd en Netflix-film, en live NBA-stream eller det nyeste Scandi Noir-tilbud fra Amazon Prime med det komplimentære Wi-Fi.

Den Informative Historie

Dette fantastiske sted blev fundet af irske eremitter for mange år siden. Det blev brugt i situationen og det syvende århundrede som en aromocisk højborg for den Gallo romerske kultur. Omkring det 5. til 8. århundrede tilhørte det Neustriens område. Øen blev omdannet til et fort i 1256. Det var et sted for munkene i den franske revolutionstid, og det blev et statsfængsel under Napoleon I. Det var et fængsel indtil slutningen af det 19. århundrede; i 1874 blev det dog udnævnt til et historisk monument og blev åbnet for offentligheden. 

Tidevandet

Tidevandene til monumentet er omkring 14 meter. Desuden har oversvømmelse skabt enge, der er velegnede til græsning af får. Salt englam er en af ??de unikke retter, som du kan finde i mange restauranter på grund af den fantastiske smag. Denne ret er også elsket af turister og er altid på høj efterspørgsel. Området er utroligt smukt. Du kan finde et par fantastiske billeder af det på Internettet, og de vil helt sikkert efterlade dig målløs. Landskabet er så fantastisk, at det var det første, der blev anerkendt af UNESCO og blev en UNESCO-kulturarv i år 1979. Desuden er det også et af de mest besøgte områder i Frankrig.

Den triste del er dog, at den har Europas højeste tidevandsvariationer til dags dato. Forskellen mellem lav- og højvande er nået omkring 15m. Øen er kun helt omgivet af havet hver anden måned. Der har imidlertid været bestræbelser på at bevare øens status siden 80'erne. Desuden er tidevandet omkring området ekstremt stærkt. Det er kendt for at være de mest kraftfulde tidevand i hele verden! Når du besøger stedet, skal du dog være forsigtig, da der er et par steder, der kan være farlige. Gå sikkert og gå ikke alene. Sørg for at gå med en lokal guide eller nogen, du kender. Der er også masser af kviksand, der er ret hurtigt. Stol på mig; det vil chokere dig!

Vil du Besøge?

Landskabet herovre er fantastisk, hvis du ser det ovenfra. Du kan se alle bjergene og alt andet kombineret, der er en sand velsignelse for øjet! Du vil se gamle stenvægge, små gader og mange andre ting, der viser, hvor gammel, men alligevel smukt et sted det er.

Uanset hvad vandstanden er, er det en af de seværdigheder, du bare skal besøge i Frankrig. Du kan parkere din bil på parkeringsområdet, som ligger 2,4 km væk fra øen. Her kan du tage busser til øen og besøge dens skønhed.